SVETOSAVSKA AKADEMIJA U KRUŠEVCU: Nagrada uručena dr Radmili Maksimović
Foto: Ž.M.

Kruševačko pozorište

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U KRUŠEVCU: Nagrada uručena dr Radmili Maksimović

Srbija -

U Kruševačkom pozorištu održana je tradicionalna manifestacija – Svetosavska akademija, u organizaciji Eparhije kruševačke, Kulturnog centra i Kruševačkog pozorišta, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.

U ime Eparhije kruševačke, pozdravno slovo, u ime Vladike Davida, održao je sekretar Eparhije kruševačke, protojerej stavrofor Dragi Veškovac a u ime Grada Kruševca govorila je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

Na ovogodišnjoj Akademiji o Svetom Savi je besedio protojerej Vukman Petrović, Arhijerejski namesnik župski.

Svetosavska nagrada, kao trajni oblik priznanja pojedincima za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za grad Kruševac, uručena je profesorki biohemije dr Radmili Maksimović.

Dr Radmila Maksimović Rada Zeka je univerzitetski professor, uspešna i svestrana intelektualka, bavi se naučno istraživačkim radom i književnošču, objavila je četiri romana, a vrlo je aktivna i u sportu (ženski fudbal, bridž, Parohijske sportske igre…). Član je Stručnog štaba mlade ženske fudbalske reprezentacije Srbije i inicijator i organizator brojnih brojnih kulturnih, sportskih i humanitarnih manifestacija.

Prigodnom programu prisustvovali su narodna poslanica Dragana Barišič, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednik skupštine grada Predrag Vukićević i ostali poštovaoci ove manifestacije.

U umetničkom program su nastupili: Martin Tomić (učenik OŠ ''Sveti Sava'' iz Čitluka), Petra Brkić (učenica MŠ ''Stevan Hristić''), Mešoviti crkveni hor ''Sv. Knez Lazar'' (dirigent: Ružica Veškovac) i glumci Kruševačkog pozorišta, Slađana Nestorović Ristić i Nebojša Vranić.

Broj gledalaca u publici i učesnika na sceni je bio ograničen u skladu sa antiepidemiološim merama Vlade Republike Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije.

Tradicionalno, Svetosavska akademija se u Kruševcu organizuje od 2005. godine.

(Kurir.rs / Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track