BAKIĆ: Prostora za saradnju ima u gotovo svim privrednim granama, a najviše u turizmu, IT sektoru i poljoprivredi
Foto: Strahinja Babović

BAKIĆ: Prostora za saradnju ima u gotovo svim privrednim granama, a najviše u turizmu, IT sektoru i poljoprivredi

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Beogradu Amr Alguvejlijem, sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, robnoj razmeni ovog regiona sa Egiptom i jačanju saradnje na lokalnom nivou, a prihvaćena je i inicijativa da se Subotica priključi saradnji privrednih komora Vojvodine i Aleksandrije.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima nakon susreta u Zelenoj Sali Gradske kuće, rekao da su diplomatski odnosi Beograda i Kaira ušli u 113. godinu i da je ambasador Alguvejli prvi diplomata Egipta koji je posle više od dve decenije posetio Suboticu.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

„Tokom srdačnog susreta konstatovali smo da su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi između Egipta i Srbije čvrsta osnova za dalje unapređenje sveukupnih odnosa naše dve zemlje, ali i za jačanje saradnje na lokalnom nivou. Ambasadoru Alguvejliju predstavio sam privredne, investicione, kulturne i turističke potencijale Subotice i Palića, kao i projekte koji se trenutno realizuju. „Složili smo se u oceni da prostora za kvalitetnu saradnju ima u gotovo svim privrednim granama, posebno u oblastima poljoprivrede, turizma, kulture i IT sektoru“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Naveo je i da su se osvrnuli i na saradnju Egipta i preduzeća sa teritorije Regionalne privredne komore Subotica, odnosno Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga.

„Na području Regiona, ukupna robna razmena sa Egiptom u periodu januar-novembar 2020. godine iznosila je 300.000 dolara. Iako je spoljnotrgovinska razmena za 197 odsto veća od one koja je ostvarena u istom periodu u 2019. godini i dinamika rasta izvoza dva puta veća od dinamike rasta uvoza, prisustvo naših preduzeća i robe na tržištu u Egiptu još uvek je skromno. Ta saradnja bi, saglasili smo se, u narednom periodu trebalo da se proširi i intenzivira“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Predstavnici Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Aleksandrije potpisali su nedavno sporazum o saradnji na onlajn konferenciji u Novom Sadu na kojoj su predstavljeni potencijali za buduću saradnju poslovnih zajednica, podsetio je gradonačelnik i dodao da je dogovoreno da se Subotica priključi tom procesu.

„Cilj nam je da se naša saradnja još ojača, na obostrano zadovoljstvo“, poručio je gradonačelnik Bakić.

Ambasador Alguvejli je rekao da je oduševljen kulturnim bogastvom i privrednim potencijalom Subotice. „Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i to će biti temelj za buduću saradnju na poljima ekonomije, trgovine, kulture i turizma. Dogovarali smo kako da unapredimo saradnju putem Privredne komore Vojvodine, kao i turističke saradnje s obzirom na to da Beograd i Kairo deli samo tri sata leta. Egipat ima 100 miliona ljudi i kada bi samo deo došao saradnja u turizmu bi bila mnogo veća. Zato ćemo potencijale Srbije i Subotice predstaviti našim građanima“, smatra ambasador Alguvejli.

Što se tiče poljoprivrednih proizvoda, dodao je, saradnja može da se ostvari u trgovini pšenicom, kukuruzom i drugim proizvodima koje Srbija izvozi, a tu je, kako je rekao, i keramika i finalni proizvodi, kao i IT sektor.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Strahinja Babović

Ambasador Alguvejli je, čestitajući veliki jubilej, 130 godina postojanja Gradske biblioteke Subotica, rekao da će ovoj biblioteci pokloniti knjige iz Egipta i čuvene Aleksandrijske biblioteke.

„Čuo sam mnogo o festivalima koji se održavaju u Subotici i bila bi nam čast da dovedemo različite trupe iz Egipta, a pozvali bi i kulturne radnike da posete Egipat“, kazao je ambasador Amr Alguvejli.

Sastanku u Gradskoj kući prisustvovali su i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić i šef Kabineta gradonačelnika Sava Stambolić.

(Foto: Strahinja Babović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track