Pritisci u tri grada Pomoravlja da se promeni vlast

Gde god može

Pritisci u tri grada Pomoravlja da se promeni vlast

Srbija -
U Despotovcu, Paraćinu i Svilajncu, u kojima je Demokratska stranka na vlasti, postoje pritisci opozicije da se lokalna vlast formira po uzoru na republičku

JAGODINA - U gradovima Pomoravskog okruga Despotovcu, Paraćinu i Svilajncu, u kojima je Demokratska stranka (DS) na vlasti, postoje pritisci opozicije da se lokalna vlast formira po uzoru na republičku.

Matematički gledano promena vlasti je moguća u Svilajncu, jer je u skupštini Svilajnca formirana nova odbornička grupa koju čini Grupa građana "Pokret za Svilajnac" sa devet odbornika i "Pokrenimo Svilajnac-SNS" sa pet, pa bi sa odbornicima Socijalističke partije Srbije (SPS) imali dovoljno za formiranje vlasti.

Predsednik Upravnog odbora GG "Pokret za Svilajnac" Branislav Marinković kaže da su oni uputili poziv SPS-u za zajedničko delovanje i da SPS čeka uputstvo iz centrale stranke.

Zamenica predsednika opštine i član Glavnog odbora SPS-a Danijela Stojadinović je potvrdila da je ta stranka dobila poziv od nove odborničke grupe, ali da "saradnja nije ni prihvaćena, ni odbijena".

Ona je rekla da je saradnja sa DS-om korektna, ali i da će poštovati odluku centrale stranke.

Predsednik opštine Predrag Milanović (DS) kaže da je vlast stabilna i da ne želi da komentariše "opozicione špekulacije".

Ni na jedno pitanje vezano za ovu temu nije želeo da odgovori. DS ima 17 odbornika, a Skupština u Svilajncu broji 47 odbornika.

U Despotovcu najviše odbornika ima DS-23, i sa tri odbornika Ujedinjenih regiona Srbije i jednim iz Jedinstvene Srbije (JS) čine vladajuću većinu od 27 odbornika. Skupština ima 45 odbornika.

Predsednik opštine Mališa Alimpijević (DS) kaže da uvek postoji mogućnost da neko od odbornika pređe u suprotni tabor, ali da se to u DS-u neće desiti jer je stabilan u ovoj opštini.

Sa URS-om bi trebalo da se potpiše koalicioni sporazum iako već postoji usmeni dogovor.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da opštinska vlast u ovom gradu ne zavisi od političkih stranaka koje su formirale republičku vladu.

"U Paraćinu imamo stranke koje su deo republičke vlade, mislim na URS i SPS, ali one nemaju dovoljan broj odbornika da bi, ukoliko bi izašle iz lokalne koalicije, to moglo da ugrozi većinu", kaže Paunović.

Paunović tvrdi da je matematički gledano koalicija stabilna.

Ne očekuju se nikakve promene iako postoje pritisci i to od strane dosadašnjih odbornika GG "Uposlimo Paraćin" koji su prešli u SNS. U Paraćinu su na vlasti DS sa 22 odbornika, koalicija "Svi za Paraćin" i URS sa po sedam, JS pet i SPS sa četiri odbornika. Skupština ima 55 odbornika.

DS je bila deo vlasti i u Rekovcu, ali je nedavno izašla. Nakon lokalnih izbora DS je u Rekovcu ušao u koaliciju sa SPS-om i JS-om i imali su mesta zamenika predsednika opštine i zamenika predsednika Skupštine.

Prema rečima predsednika opštine Rekovac Predraga Đorđevića (SPS) razlog izlaska DS-a iz vlasti je nezadovoljstvo pojedinim kadrovskim rešenjima.

Sada lokalnu vlast čini SPS sa šest, JS i DSS sa po pet odbornika i URS i GG "Levač Levču" sa po dva odbornika, od ukupno 33 odbornika koliko broji skupština Rekovca.

U Jagodini DS ima tri odbornika u Gradskoj skupstini, a u Ćupriji četiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track