ZAJEDNIČKI UREĐUJU ZGRADE: Žitelji lozničkih višespratnica prihvatili ponudu lokalne samouprave, da bi grad bio lepši
Foto: Kurir/T.Ilić

obnova

ZAJEDNIČKI UREĐUJU ZGRADE: Žitelji lozničkih višespratnica prihvatili ponudu lokalne samouprave, da bi grad bio lepši

Srbija -

LOZNICA – Stranari lozničkih zgrada prihvatili su ponudu lokalne samouprave da zajednički poprave stanje u ovdašnjim višespratnicama. Na četiri javna konkursa usmerena na investiciono održavanje i unapređivanje svojstava zgrada, pre svega fasada, krovova, instalacija, uređaja i opreme, koliko ih je bilo raspisano pre dva meseca samo za prvu urbanističku zonu, konkurisalo je 45, a do sada su ugovori potpisani sa 26 stambenih zajednica.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Trideset miliona dinara, sa PDV-om, bilo je izdvojeno za konkurs za fasade, uključujući oluke i drugu fasadnu limariju, gde je učešće grada po jednom projektu u sufinansiranju do 70 odsto, dok je za ostala tri konkursa bespovratno sufinansiranje po tri i po miliona dinara sa PDV, a učešće grada do 50 odsto.

Prema rečima Dejana Stalovića, gradskog menadžera i predsednika nadležne komisije, konkurs je uspeo i stanari su pokazali spremnost da stvore bolje uslove u svojim stambenim zgradama uz pomoć grada.

Za uređenje fasada sve uslove ispunjava pet od jedanaest stambenih zajednica koliko se javilo na konkurs, i sa njima je u toku dogovor oko potpisivanja ugovora što se očekuje da bude realizovano ovih dana. Tri zgrade su se javile za uređaje i opreme, a ugovor je sklopljen sa dve i u toku su poslovi oko nabavke i ugradnje liftova. Za sređivane krovova konkurisalo je osam, a sa šest zgrada je ugovor potpisan dok je najveće interesovanje bilo za instalacije.

Od 23 prijavljene stambene zajednice, ugovori su potpisani sa 18, uglavnom se radilo o uvođenju video nadzora u zgrade i ugradnju ulaznih vrata i taj posao je većim delom već gotov. Vrednost radova obuhvaćenih sklopljenim ugovorima je oko 6,7 miliona dinara, a biće i do 20 miliona ukoliko za fasade budu zaključeni ugovori sa svih pet zgrada koje su ispunile konkursne uslove.

Neke zgrade ovoga puta nisu prošle na konkursu jer nemaju dovoljno novca na računu, ili su konkuruisale za nešto što uopšte nije bilo ponuđeno, kao na primer uređenje parkinga. Prvi konkurs nije se odnosio na zgrade javne namene, muzeje, zadužbine kao i samostalne poslovne zgrade, a iz gradske uprave kažu da je u pripremi novi koji će obuhvatiti teritoriju celoga grada i svi će imati šansu da učine šta je najneophodnije kako bi imali što bolje uslove stanovanja.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Loznica je poslednjih godina mnogo uložila u sređivanje gradskih ulica i sada je red da se zgrade pored njih upristoje jer su, nažalost, na mnogima najpre fasade u lošem stanju od starosti, ili su unakažene grafitima. Ovim konkursima treba da se promeni takvo stanje i da lozničke zgrade dobiju mnogo lepše lice.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track