Rekordna posećenost Lukovske i Prolom Banje

Rekordna posećenost Lukovske i Prolom Banje

Srbija -
Prema podacima preduzeća AD "Planinka" u Prolom Banji je samo tokom jula ostvareno 9.600 noćenja, a u Lukovskoj 7.800

KURŠUMLIJA - Lukovska i Prolom Banja u opštini Kuršumlija ove sezone beleže rekordnu posećenost stranih i domaćih turista, a kapaciteti u hotelima su popunjeni do početka oktobra.

Prema podacima preduzeća AD "Planinka" u Prolom Banji je samo tokom jula ostvareno 9.600 noćenja, a u Lukovskoj banji 7.800. U tom preduzeću ističu da ove dve kuršumlijske banje beleže najveću posetu u proteklih 10 godina.

Direktor Prolom Banje Zlatko Veljović izjavio je da trenutno nema slobodnih mesta u hotelu i da stranci u ovoj godini čine 15 odsto od ukupnog broja gostiju.

Prema njegovim rečima najveći broj turista dolazi iz Bugarske, Rusije, Poljske, Makedonije i Bosne."Sve je više omladine koja umesto na moru leto provodi u Prolom Banji", kaže Veljović.

Kao razlog za to on navodi novootvoreni bazen sa lekovitom prolom vodom u čije uređenje je uloženo 500.000 evra. Cene smeštaja i ugostiteljskih usluga nisu se bitnije menjale u odnosu na prošlu godinu, a za goste hotela se više puta nedeljno organizuju izleti u pratnji banjskog vodiča do lokaliteta Đavolja Varoš, dok u okviru hotela postoji i sala za zabavu sa stonim tenisom, bilijarom i pikadom, a u hotelskom parku postoje dva sportska terena za male sportove (mali fudbal i košarka) i šah na otvorenom.

Na jednoj od omiljenih staza za šetnju, uz samu Prolomsku reku, nalazi se Etno kuća sa postavkom seoskog domaćinstva sa početka prošlog veka i restoran sa specijalitetima pripremljenim ispod sača: jagnjetina i teletina, pita "rednica", kupus, pasulj prebranac... U prelepom ambijentu netaknute prirode u ponudi su i hleb iz crepulje, domaći sir i kajmak, domaći sitni kolači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track