VELIKI JUBILEJ NARODNE BIBLIOTEKE U KRUŠEVCU: Obeležen 164. rođendan
Foto: Ž.M.

Veliki događaj za kruševačku i srpsku kulturu

VELIKI JUBILEJ NARODNE BIBLIOTEKE U KRUŠEVCU: Obeležen 164. rođendan

Srbija -

Narodna biblioteka Kruševac obeležila je 164 godine od početka bibliotečke delatnosti u Lazarevom gradu, a nastala je na inicijativu uglednih Kruševljana kao prvo čitalište, osnovano 8. februara 1857. godine i tada je brojalo pedesetak članova. Danas Kruševačka Biblioteka na svojim policama ima oko 170.000 knjiga i drugih raznih publikacija, a svake godine dobija više od 7.000 novih članova.

–Iza nas je uspešna godina, a u skladu sa svim protiv epidemijskim merama. Biblioteka je cele godine pružala usluge i ispunila svoj osnovni zadatak. Potrudili smo se da i u 2021. organizujemo bogat program za naše čitaoce, gostovanja brojnih pisaca i izdavačkih kuća. Naš cilj je da očuvamo knjigu i pisanu reč, izjavila je direktorka mr Snežana Nenezić.

Narodna biblioteka je nagradila svoje najvernije čitaoce. Nagradu za kvalitet čitanja dobila je Biljana Godić, koja je u 2021. godini pročitala 48 knjiga, a svoju revnost je dokazala spiskom pročitanih dela i citatima iz istih. Najbolja čitateljka kaže da najviše voli kriminalističke i ljubavne romane, a da je na nju najveći utisak ostavila knjiga “Hiljadu čudesnih sunaca” Haleda Hoseinija. Milena Simić (11), učenica OŠ “Vuk Karadžić”. je nagrađena od Dečijeg odeljenja Biblioteke, koja voli komediju, dramu, misteriju i serijal o Hariju Poteru.

Vesna Pešić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Medicinske škole, je nagrađena za uspešnu saradnju sa Bibliotekom i stalno propagiranje knjige među svojim đacima, a trenutno je oduševljava knjiga “Gorki limunovi Kipra”Lorensa Darela, Kruševačka Biblioteka je nagradila i Gradsku upravu grada Kruševca, Narodnu biblioteku Srbije i Trajal korporaciju za višegodišnju uspešnu saradnju i podršku.

Narodna biblioteka je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a najnovija je nagrada “Đura Daničić” za direktorku mr Snežanu Nenezić, kao najviši vid priznanja u bibliotečkoj delatnosti..

Gitaristkinje Srednje muzičke škole “Stevan Hristić” Jana Đokić i Milica Mladenović su izvele muzički program i ulepšale godišnju manifestaciju Narodne biblioteke Kruševac.

Kurir.rs/Foto: Ž.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track