VUKOVIH PET DECENIJA U LOZNIČKOM KARADŽIĆU: Upoznajte legendu, majstora za narodne igre i nošnje (FOTO)
Foto: T. Ilić/Privatna Arhiva

u KUD stupio još 1972. kao srednjoškolac

VUKOVIH PET DECENIJA U LOZNIČKOM KARADŽIĆU: Upoznajte legendu, majstora za narodne igre i nošnje (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Lozničko kulturno-umetničko društvo Karadžić, nazvano po prezimenu Vuka Karadžića, pola veka u svojim redovima ima njegovog imenjaka, Vuka Karaklića. Od momenta kada je kao srednjoškolac 1972. stigao iz Sevojna u Loznicu i posle samo 24 časa stupio u "Karadžić" ostao mu je veran do dana današnjeg.

Vuk je za svoje Društvo igrao duže od dve decenije, dvadeset i kusur godina radi koreografije, a kad god treba nešto na nošnjama popraviti i slično učiniti tu je on. Po struci je krojač, svojevremeno je radio u lozničkoj konfekciji ‘’Moda’’, a umeće je potvrdio nedavno pri izradi novih 48 jadarskih nošnji koje je ‘’Karadžić’’ dobio na poklon od Turističke organizacije grada Loznice.

Vuk Karadžić, kulturno umetnicko drustvo, Loznica
foto: T. Ilić/Privatna Arhiva

- Nošnje su izuzetno važne u svakom KUD, nabavka je skupa, a izrada nimalo jednostavna. Pokušavaju ljudi da šiju narodne nošnje, ali da bi one stvarno izgledale kako treba potrebno je dobro ih poznavati jer kod nas svako selo ima svoj karakterističan detalj. Mada odlično znam izgled jadarske nošnje bio sam u Muzeju Jadra da pogledam original kako bi sve bilo sašiveno na najbolji način. Sve nove nošnje sam krojio i uradio, a žene su radile vezove. Da se uradi jedna kompletna jadarska nošnja potrebno je nekih sedam dana. Inače, kad zatreba nošnje u Društvu popravljam, prepravljam, održavam ono što imamo– objašnjava Karaklić dok pokazuje svojih ruku dela.

Ima, kaže, najduži neprekidi staž u ‘’Karadžiću’’ sa kojim je prošao ‘’pola sveta’’. Kao igrač je više puta nastupao po brojnim evropskim zemljama i nekadašnjem SSSR-u, sredinom sedamdesetih godina naše narodne igre je sa ‘’Karadžićem’’ predstavio u Alžiru, 1981. stigao do Australije, a 2008. je prvi ansambl odveo u Zemlju izlazećeg sunca pa su i Japanci zaigrali ‘’Moravac’’. To su, kaže, nezaboravne uspomene. Stečeno znanje godinama prenosi na mlade po lozničkim selima, ali i preko Drine.

Vuk Karadžić, kulturno umetnicko drustvo, Loznica
foto: T. Ilić/Privatna Arhiva

- Treba čuvati tradiciju, mlade učiti našim igrama i pesmama. Mnogi sa kojima sam radio kasnije su postajali članovi ‘’Karadžića’’, mislim da sam koracima naših igara naučio više od dve hiljade dece, a to radim i danas – priča Karaklić.

Danas i nastupa sa veteranima ‘’Karadžića’’, a nada se da će korona proći pa će folklorni ansambli, dečji i prvi, nastupiti pred publikom i predstaviti se u novim nošnjama. Žao mu je što se virus pojavio baš lane kada je Društvo trebalo brojnim programima obeležiti 170 godina postojanja, ali tako se desilo.

1 / 4 Foto: T. Ilić/Privatna Arhiva

Ova godina počela je lepo, prvo novim nošnjama, a na Sretenje je KUD ‘’Karadžić’’ dobio Zlatnu medalju za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i postignute rezultate u očuvanju kulturno umetničkog nasleđa, a povodom 170 godina postojanja i rada. Karaklića, čoveka koji je tolike godine podario ‘’Karadžiću’’, sve to raduje, još samo da je opet da se zaigra pred publikom pa da sve bude na mestu.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track