EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U RASINSKOM OKRUGU: Sve veći broj pregleda u kovid ambulantama
Foto: T. Ilić

korona virus

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U RASINSKOM OKRUGU: Sve veći broj pregleda u kovid ambulantama

Srbija -

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca, epidemiološka situacija u Rasinskom okrugu je sve više komplikovana. Za poslednja 24 sata zabeleženo je 55 novih kovid bolesnika, ne računajući opštine Trstenik i Brus za koje nije bilo podataka.

Najviše obolelih je u Kruševcu - 30 novih slučajeva, zatim u Aleksandrovcu i Varvarinu po desetoro i u Ćićevcu još četvoro. Do sada je urađeno 35634 uzoraka, pozitivnih je bilo 13.401, pod zdravstvenim nadzorom 29.992, a izlečen je 11.301 bolesnik. Virus korona ne posustaje ni u školama, gde je zaraženo 367 đaka i 70 nastavnika.

Tendenciju naglog rasta broja inficiranih građana potvrđuju i zabrinjavajuće brojke iz Kovid ambulante "14. oktobar". Za vreme državnog i verskog praznika Sretenje Gospodnje bilo je po 200 pregleda dnevno, a naredna tri dana ta brojka se kretala između 310 i 340. U strukturi prijavljenih za preglede polovina je bila na prvom, a među njima od 30 do 40 posto je pozitivno na virus Kovid 19. Zbog povećanja obima posla, angažovana su još dva lekara i dve sestre, što je ukupno 18 lekara i isto toliko sestara.

U Opštoj bolnici u Kruševcu na lečenju su smeštena 86 bolesnika sa lakšom kliničkom slikom, a u Kovid bolnici se leče 84 osobe sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. U Kovid bolnici je pet kovid bolesnika priključeno na aparate za veštačku ventilaciju, a za jedan dan su preminula tri pacijenta. Proces imunizacije teče planiranom dinamikom. U Rasinskom okrugu je ukupno vakcinisano 24.678 lica, a revakcinisano 15.224. Prvu dozu vaccine u Kruševcu je primilo 13.358 lica, a drugu 8.623 građana i građanki.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track