VRANJE DOBIJA NAUČNO-OBRAZOVNI CENTAR IZVRSNOSTI: Početak izgradnje na izletištu Ćoška predviđen za proleće 2022. godine
Foto: Kurir/T.S.

VRANJE DOBIJA NAUČNO-OBRAZOVNI CENTAR IZVRSNOSTI: Početak izgradnje na izletištu Ćoška predviđen za proleće 2022. godine

Srbija -

Centar bi trebalo da se gradi na katastarskoj parceli gde se sada nalazi izletište Ćoška u tom gradu

VRANJE - Centar bi trebalo da se gradi na katastarskoj parceli gde se sada nalazi izletište Ćoška u tom gradu.

Centar izvrsnosti je državni projekat za koji Grad Vranje obezbeđuje idejno rešenje i urbanistički projekat, dok je investitor Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

1 / 8 Foto: Kurir/T.S.

Komisija za planove grada dala je pozitivno mišljenje na urbanistički projekat za izgradnju Omladinskog obrazovnog centra izvrsnosti.

Prema rečima gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića, reč je o naučno obrazovnom centru gde će se izučavati prirodne nauke, pre svega oblasti fizike, hemije, matematike i astronomije, s tim što postoji mogućnost proširenja na druge prirodne nauke.

"Na više od 8.000 m2 prostiraće se učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštajni kapaciteti sa blizu 150 ležajeva. Ovaj centar je zamišljen kao samoodrživ projekat, tako da će dodatni sadržaji imati pre svega komercijalnu komponentu da bi se kao takav finansirao i bio održiv. Centar izvrsnosti je državni projekat za koji Grad Vranje obezbeđuje idejno rešenje i urbanistički projekat, dok je investitor Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja’, ističe gradonačelnik Milenković.

Vranje
foto: Kurir/T.S.

Centar izvrsnosti predstavljaće mesto na kome će nadareni učenici moći da se dodatno usavršavaju i obrazuju. Predviđen je za osnovce i srednjoškolce, kao i za studente i same nastavnike koji će imati priliku da kroz specijalno opremljene kabinete nadograđuju i usavršavaju svoje znanje. Tokom ove godine planira se završetak projektno – tehničke dokumentacije, a sam početak izgradnje predviđen je za proleće 2022. godine, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track