Najnovije vesti

HRVATI TRAŽE OGRLICU NAZAD: Stručnjaci mole za pomoć NAJPOZNATIJOJ VUČICI u Srbiji
Foto: Rina.rs

nedostatak sredstava

HRVATI TRAŽE OGRLICU NAZAD: Stručnjaci mole za pomoć NAJPOZNATIJOJ VUČICI u Srbiji

Srbija

Dok se u čeki na planini Jadovnik prošlog oktobra očekivao medved na obeleženo mesto potpuno neplanirano ušetala je vučica.

Stručnjaci su iskoristili neobičan dolazak i prvi put u Srbiji markirali ovu životinju. Dobila je ime Vanda i satelitsku elektronsku ogrlicu koja je stigla iz Hrvatske.

- Markirali smo medvede, a ona je došla sasvim neplanirano i za nju smo ogrlicu morali posuditi od kolega iz Hrvatske koji su nam izašli u susret. Tada je vraćena u prirodu i upravo zahvaljujući tom monotoringu dobijamo izuzetno važne informacije o njenom kretanju i načinu života. Međutim, došlo je vreme kad ogrlicu moramo da vratimo, a za novu nemamo sredstava jer je potrebno više od dve hiljade evra - izjavio je Vjekoslav Joksimović iz UG "Jadovnik - oaza netaknute prirode".

Vanda sada ima dve i po godine i jedini je za sada markirani vuk u Srbiji. Ove životinje su na planini Jadovnik u velikoj opasnosti od istrebljenja jer se njihov lov vrši nekontrolisano.

- Naš cilj je da sačuvamo ove jedinke. Zahvaljujući Vandi dobijamo informacije o teritorijama koje preferira, da li je kotila, da li se njihova brojnost povećava, da li živi sama ili u čoporu... To su sve informacije koje su nam od velike važnosti. Naš cilj je da ukoliko budemo u mogućnosti markiramo još jednog vuka. Sami plaćamo gorivo, sve troškove, a marikiranje iziskuje veće količine novca - ističe Joksimović.

Na planini Jadovnik sprovodi se monotoring i mrkog medveda, a kad su markirali vučicu Vandu u čeku je došao i izuzetno redak primerak kom su stručnjaci sa Biološkog fakulteta dali ime Bora.

Već nekoliko godina unazad prati se i medved Miloš.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...