JUBILARNI SVET ŽENA U LOZNICI: Manifestacija koja će trajati od 8. pa sve do kraja marta
Foto: Kurir/T.Ilić

povodom dana žena

JUBILARNI SVET ŽENA U LOZNICI: Manifestacija koja će trajati od 8. pa sve do kraja marta

Srbija -

LOZNICA – Manifestacija "Svet žena" koja neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena u raznim oblastima, biće jubilarni dvadeseti put održana od 8. do 30. marta u Loznici. Svečano otvaranje zakazano je za sutra (8.3), u 18 časova, u Vukovom domu kulture nastupom Gudačkog kvarteta "Fulharmoni" i recitalom koji izvode glumice Marija Bergam, Sofija Juričan i Staša Nikolić. Istoga da će u podne, na platou ispred Vukovog doma kulture, biti otvorena izložba "Pustovanje u Loznici".

U okviru programa ovogodišnje manifestacije biće priređena izložba "Znamenite žene u istoriji Loznice – dela za nezaborav" Jelene Tanacković, obeležen Svetski dan poezije u saradnji sa Ogrankom Vukove zadužbine lozničke Gimnazije "Vuk Karadži", izložba "Umetnost i nove tehnologije u svetu i kod nas“ Edine Selesković, savremene umetnice sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom, odigrana pozorišna predstava "Triptih ispod haube", a manifestacija će biti završena 30. marta predavanjem o Katarini Ivanović, a koje će držati Ljiljana Čubrić, muzejski savetnik i autor knjige o Katarini Ivanović, prvoj srpskoj slikarki.

Loznica
foto: Centar za kulturu

U okviru manifestacije "Svet žena" prethodnih godina predstavljeno je stvaralaštvo Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović, Anice Savić Rebac, Bobe Blagojević, Ksenije Anastasijević, Isidore Sekulić, Mire Trailović, Žanke Stokić, Mileve Ajnštajn. Gostovale su brojne izložbe i pozorišne predstave, a poseban segment programa bile su teme vezane za ekonomski i socijalni položaj žena.

Centar za kulturu "Vuk Karadžić" od 2002. organizuje ovu manifestaciju sa ciljem da skrene pažnju na stvaralaštvo žena iz raznovrsnih oblasti.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track