PRIZETILI SE I DOBILI SABOR U SVOJU ČAST: U selu Laznica ima više od 150 zetova u kući
Foto: Kurir Televizija Printscreen

MANIFESTACIJA

PRIZETILI SE I DOBILI SABOR U SVOJU ČAST: U selu Laznica ima više od 150 zetova u kući

Srbija -

Priče i sudbine ovih ljudi koji su došli u kuće svojih supruga liče jedne na druge - žene su imale kuće, a oni su imali dobru volju

U Srbiji kada momak pređe kod žene u kuću - kažu udao se, prizetio se. Iako se na ovu pojavu uglavnom ne gleda blagonaklono, u selu Laznica kod Žagubice to je i više nego česta pojava. Toliko česta, da su njih više od 150 zetova odlučili da se udruže, upoznaju i organizuju sopstveni sabor.

Ilija Šćopulović, zvani Putnik, jedan je od njih, i to treća generacija zetova. - Meni je deda bio zet u kući, pa je tast bio zet u kući, i onda svi su razumeli to i nismo mogli da dođemo u sukob jer smo znali. Sad moja deca nek vide šta će, jer i oni imaju po dve ćerke - započinje Šćopulović priču sa novinarkom Kurir televizije Alisom Oćuz.

selo Laznica, zet, zetovi
foto: Kurir Televizija Printscreen

Navodi da u Laznici ima 153 zeta, ima ih, kaže, gotovo u svakoj kući. Dodaje da se on pre 50 godina oženio Ljiljanom i došao u kuću njenih roditelja. Ono što je zajedničko svim ovim muškarcima je da su različitih godina, iz različitih razloga, postali prizetkovi u selu Laznica. - Ranije su najtraženiji zetovi radili u Majdanpeku i Boru, bili su zaposleni, imali su novac, plate, stanove, a danas se najviše cene oni koji imaju papire EU - ističe Šćopulović.

Priče i sudbine zetova u Laznici liče jedne na druge. Žene su imale kuće, a oni su imali dobru volju. I ti brakovi traju decenijama. Često su roditelji bili ti koji su birali. - Postao sam zet najviše jer smo siromašni bili, nas dva brata, ali slabo smo imali prostora i oni su se angažovali da dođem ovde 1966. godine - navodi Života Riđić, jedan od zetova, i dodaje: - Ja se osećam kao kod svoje kuće, došao sam u tuđu kuću, ali smo mi lepo sve napravili ovde. Zet u kući mora da bude poslušan, radan, traže radnog čoveka, lenština ne može da uživa nigde.

Sabor sve brojniji

Opštenarodno veselje

selo Laznica, zet, zetovi
foto: Kurir Televizija Printscreen

Ilija Šćopulović je 2015. godine rešio da okupi sve zetove u selu na Saboru zetova. - Najstariji ima 76 godina, najmlađi 27 godina, najlakši imao 60 kg, a najteži 143 kg. Svaki sabor okuplja sve više muškaraca koji su se prizetili. Na zadnjem, četvrtom saboru smo imali oko 153 zeta, to je maksimum koji smo mogli dosad. Taj sabor nam je bio najjači i sa zetovima i sa gostima. Tog dana u godini svi zajedno proslavimo zetove koje su doveli u svoje kuće - navodi on.

Kurir.rs

Foto: Kurir Televzija Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track