03:13

ČOBAN VEĆ TRI DECENIJE: Odbija kancelarijski posao, draže mu da pešači 25 km dnevno (KURIR TELEVIZIJA)

hrani, muze, šiša...

ČOBANIN VEĆ TRI DECENIJE: Janoš odbija kancelarijski posao, draže mu da pešači 25 km dnevno (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Iako može da radi deficitarne i dobro plaćene poslove bravara, varioca ili građevinskih zanata, Subotičanin Janoš Kuktin odabrao je da bude čobanin!

Janoš je tokom skoro tri decenije brinuo o ovcama sa salaša od Sombora i Kelebije pa sve do Kanjiže, gde sada boravi zajedno sa suprugom Arankom.

Svakog dana, u cik zore, diže se iz postelje kako bi obišao ovce, nahranio ih i pripremio za dugu šetnju dolmama kraj reke Tise. Pašnjacima predvodi oko 170 umatičenih ovaca sa pedigreom, dok na gazdinskoj farmi ima još oko 150 onih što se muzu i nešto malo manje ojagnjenih o kojima vodi računa. Kaže, ovaj posao ne bi menjao ni za šta na svetu.

07:10

ŽENE SPASAVAJU STARE ZANATE: Ana je 3. generacija šeširdžija, a Slavica već 30 godina radi kao limarka (KURIR TV)

"Ima dana kad ispešačim 20, 25 kilometara. Ne bih menjao, volim ovo da radim, da mi daju da radim u kancelariji, ne bih uzeo", tvrdi vredni Janoš.

Ovce hrani i kada su u toru, u toku dana obavlja mužu i po dva puta, čisti im papke i striže vunu kada za to dođe vreme. Među stotinama, jedna rundava, mu je posebno prirasla srcu.

"Ja je zovem Ešaš, to je jedinica, ona je ovca kojoj kažem dođi ovamo, ona dođe. Ta mi je omiljena. Kad sam počeo da ih šetam pre šest meseci, malo, po malo, navikla se. Uvek nosim kukuruz u džepu, i kad joj pokažem, ona uzme", objašnjava on i naglašava da je za čobanina važno gde sme da vodi ovce, šta sme da im da da pojedu, a šta ne.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja