OKO 2.000 ŽITELJA SELA OKO SUBOTICE TRAŽI OD DRŽAVE: Zaštitite nam imovinu od migranata
Foto: Nadica Harminc

peticija

OKO 2.000 ŽITELJA SELA OKO SUBOTICE TRAŽI OD DRŽAVE: Zaštitite nam imovinu od migranata

Srbija -

U tri subotička naselja, Gornjem i Donjem Tavakutu i Ljutovu, svakodnevno može da se sretne oko 500 migranata, koji se duž mađarsko srpske granice, na tom području useljavaju u napuštene kuće i vikendice meštana, urušavajući ih i nanoseći im štetu. Stradaju ljudima i voćnjaci, migranti im lože drvene stubove, po skloništima gde borave.

Subotica
foto: Nadica Harminc

Grupa meštana tri naselja sakupili su oko 2000 potpisa, jer su im ugroženi i oštećeni boravkom migranata, a peticiju su uputili Ministarstvu unutrašnjih poslova. Peticijom traže, da se premeste migranti sa teritorije ove tri mesne zajednice u prihvatne centre, policijske patrole u naseljima, kako se ne bi samoorganizovali, da sačuvaju imovinu. Organizatori peticije i meštani kažu, Da su zabrinuti i oprezni, jer je sve više migranata u naseljima, koji čekaju da pređu mađarsku granicu. "Za 48 sati prikupili smo preko 2.000 potpisa građana, odnosno oko četvrtinu od ukupnog broja stanovnika Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova.

Subotica
foto: Nadica Harminc

Situacija je baš rizična. Ulaze nam migranti i u dvorišta. Iako nije bilo fizičkih napada, primorani smo da pokrenemo ovu peticiju, jer ne osećamo se bezbedno u našim selima", kažu organizatori peticije. Dodaju, da se migranti skrivaju severno od naselja, u napuštenim starim kućama. "Okupljaju se od kraja poslednjih sokaka, do granične ograde -ima oko 500 metara. Čekaju da pređu u Mađarsku, u grupama su od 20 do 50 ljudi. U selu policija dežura pre i posle podne, ukinuta je noćna smena. Primorani smo da se sami organizujemo i pazimo na naša sela-kaže meštanin Vidaković. Predsednik Saveta mesne zajednice Donji Tavankut, Dejan Lončarević, kaže da je dogovoreno, da više policajaca bude na seoskim ulicama, a pre nekoliko dana sastanku i dogovoru u MZ su prisustvovali i iz pogranične policije. Neverovatno zvuči, ali u Gornjem Tavakutu, duž srpsko-mađarske granice, s jakog razglasa, čuju se upozorenja, na arapskom jeziku, da preko žičane ograde niko ne može da pređe na teritoriju Mađarske.

Subotica
foto: Nadica Harminc

A na 500 metara od granice, sa srpske strane, na vratima mnogih napuštenih kuća piše, na arapskom jeziku:„Ne ulazi u kuću, stani!". Meštani kažu, da migrant traže i rupe ili pacovske kanale preko žičane ograde, kako bi nelegalno prešli na teritoriju Mađarske. Marko Vuković iz Gornjeg Tavakuta kaže,„Oni traže vodu, ja im ponudim i hleba. Ali, nije svejedno, žao mi je, muka ih je dovela ovamo, ali useljavaju se u naše salaše“. Stariji ljudi, poput supružnika Ivković, imaju preko 70 godina, žive u selu, a čuli su od komšija da su videli migrante na salašu, pa se plaše paljevine i računa za struju. Ne znaju kome da se obrate.

"Stavio sam katanac, izvalili su prozor i ušli unutra. Penju se na banderu, odveli su s mog sata struju u susedni salaš, a odneli su I drvene stubove kod komšinice, na kojima je bila protivgradna zaštita. Tu su mi i uređaji za navodnjavanje i plašimo se da ih ne oštete, vidimo na zemlji su dušeci, a na patosu ložena vatra”, priča nam Marko. Meštani tri sela su zato potpisali peticiju, traže da im bude zaštićena imovina i njihova bezbednost.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track