nema više paljenja strnjike

NOVOSAĐANIN PATENTIRAO SREDSTVO ZA ZAŠTITU OD POŽARA: Štiti njivu od vatre, pospešuje rast i kvalitet biljaka (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Nekontolisano paljenje useva na njivama, svakodnevnica je brojnih poljoprivrednika u Vojvodini. Zato je pronalazač iz Novog Sada Mato Zubac patentirao sredstvo za sprečavanje širenja požara.

"Sredstvo funkcioniše svuda gde ima prirodnih elemenata, preventivno se koristi u poljoprivredi i šumarstvu", objasnio je Novosađanin i dodao da se isprskana biljka tako neće osušiti u sušnom periOdu nego će nastaviti vegetativni proces.

Izum se, kako je naglasio, može koristiti i na drvetu, fiberglasu, čeliku, ali i kod povećanja prinosa svih poljoprivrednih kultura.

"Nalivanjem zrna prošle godine je došlo do izražaja, veći prinos je bio između 10 i 30 odsto za četiri kulture, suncokret, šećernu repu, soju i kukuruz", ispričao je Zubac.

On je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dobio svu potrebnu dokumentaciju kako bi započeo proizvodnju i plasman sredstva za zaštitu od požara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track