TRETMAN PROŠLO OKO 150 ŽIVOTINJA: Masovna sterilizacija pasa u Loznici
Foto: Kurir/T. Ilić

PRVI GRAD U SRBIJI KOJI JE KRENUO U AKCIJU

TRETMAN PROŠLO OKO 150 ŽIVOTINJA: Masovna sterilizacija pasa u Loznici

Srbija -

Loznica je od prošlog meseca prvi grad u Srbiji koji je počeo projekat masovne sterilizacije pasa. Sprovodi ga Zoohigijenska služba lozničkog KJP "Naš dom", a pošto je sve besplatno ovo je šansa ne samo da se broj napuštenih pasa na ulici stavi pod kontrolu već i da vlasnici pasa spreče neželjeno razmnožavanje svojih ljubimaca.

Veterinar dr Dragan Spasojević iz "Našeg doma" kaže da preduzeće ima ugovor sa jednom veterinarskom ambulantom u gradu koja obavlja sterilizaciju i da za ovaj proekat ima popriličnog interesovanja vlasnika pasa.

sterilizacija, Loznica
foto: Kurir/T. Ilić

- Dnevno je moguće do desetak sterilizacija, a trenutno je veće interesovanje vlasnika pasa sa sela koji ne žele da im se životinje nekontrolisano razmnožavaju. Posle sterilizacije pas se, ukoliko već nije, pre vraćanja vlasniku čipuje i registruje u bazi Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Sterilizacija sa čipovanjem koštala bi oko šest hiljada dinara, a ovako sve dobiju besplatno pa se nadamo da će mnogi iskoristiti priliku . Tretman je za sada prošlo oko sto napuštenih i četrdesetak vlasničkih pasa bez postoperativnih komplikacija – kaže on.

Projekat lokalni budžet podržava sa oko pet miliona dinara, a cilj je smanjenje broja napuštenih pasa na ulicama sa kojima se Loznica bori godinama. Očekuje se da efekti projekta budu vidljivi naredne gdoine, a cilj je da njime bude obuhvaćeno što više pasa. Prema Spasojevićevim rečima vlasnici mladih pasa ih samo čipuju, ali jedan od ciljeva i jeste da što više pasa bude obeleženo jer 99 odsto ovih životinja uhvaćenih na ulici nisu čipovane.

sterilizacija, Loznica
foto: Kurir/T. Ilić

- Biće dobro ako ostane ovakvo interesovanje cele godine, a očekujemo da bude sve više zahvata. Tako ćemo smanjiti izdatke u lokalnom budžetu po osnovu isplate nadoknada za štetu zbog ujeda pasa ili njihovih napada na domaće životinje, a istovremeno i njihovu reprodukciju. Osim ovog projekta radimo na dodatnom uređenju prihvatilišta za nepuštene životinje iz kojeg je u poslednje vreme udomljeno oko 50 pasa – kaže on.

Podsetimo, Loznica je pre 22 godine otvorila azil u kome danas ima mesta za oko 200 napuštenih pasa. Oni godinama prazne gradsku kasu zbog troškova rada prihvatilišta i isplate naknada nematerijalne i materijalne štete koju su počinili, a samo pretprošle godine po tom osnovu dato je više od deset miliona dinara. Inače, procena je da se na lozničkim i ulicama Banje Koviljače nalazi oko 350 napuštenih pasa.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track