NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U PARKU ŠOKIRAO ČAČANE: Dvadesetak pari patika vise na granama i kablovima, otkriveno i zašto (FOTO)
Foto: RINA

umesto vrabaca obuća

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U PARKU ŠOKIRAO ČAČANE: Dvadesetak pari patika vise na granama i kablovima, otkriveno i zašto (FOTO)

Srbija -

Čačak - Gradski bedem pored Zapadne Morave u Čačku jedna je od najposećenijih pešačkih zona u ovom gradu. Uređenom stazom pored reke prolaze i stariji i mlađi, ali retko ko se zagleda u krošnju drveta koje se nalazi uz skejt park. Onaj ko ipak pogleda naviše nađe se u čudu jer na granama umesto vrabaca ugleda dvadesetak pari starih patika.

Čačak
foto: RINA

"Sedim ovde svaki dan, ali nisam obraćala pažnju. Tek sad sam ugledala patike na drvetu. Ne smetaju mi, sigurna sam da postiji neki razlog zbog kojih se tu nalaze i da to nekome nešto znači", rekla je Čačanka Ranka Janković koja svoje penzionerske dane provodi upravo na Gradskom bedemu.

Mnogi su se upitali o čemu se zapravo radi, da li se i kakva simbolika krije upravo tu pored Morave. Međutim, oni koji su skloni da budu neverne Tome, kad saznaju o čemu je reč budu pomalo razočarani jer nisu u pitanju nikave "teorije zavere", već se zapravo radi o jednom od običaja koji imaju skejteri.

Čačak
foto: RINA

"Patike na drvetu ili na kablovima mogu se često videti, ali nemaju posebno značenje. U ovom slučaju u Čačku predstavljaju podsetnik na kilometre koje jedan skejter pređe u njima, da bi zapravo postao skjeter kakav želi da bude. To zahteva veliki trud, mnogo padova, ali i potrošenih patika. I zato kad se iscepaju kao svojevrsni podsetnik bivaju okačene na drvo", rekao je za RINU, skejter Milorad Obradović.

Iako stariji građani nisu znali zašto patike stoje okačane na granama drveta i kablovima, mlađi skejteri upoznati su sa ovim običajem svojih starijih kolega. "Ako ste skejter, patike vam traju oko mesec dana. Kad iscepam prve patike u ovom parku, sa ponosom ću ih okačiti. To pokazuje koliko smo zaista posvećeni i koliko se trudimo da postanemo bolji sa svakom novom vožnjom", rekao je kroz osmeh jedan trinaestogodišnjak.

Čačak
foto: RINA

Inače, kroz ovakav potez u Americi je tokom sedamdesetih godina odavana počast žrtvama ratova, dok za Evropu važe malo drugačiji razlozi. Jedno od tumačenja je da su lokalni dileri droge i ostali građani koji se bave delatnostima sa druge strane zakona kačili ove patike kao vid oglašavanja i obeležavanja teritorije. Međutim, očigledno je da u Čačku imaju drugačiju i krajnje pozitivnu simboliku.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track