U VRANJU VIŠE BEBA NEGO LANE: Trudnice koje su u ranoj trudnoći imale kovid radile zdravu decu
Foto: T.S.

posete zabranjene

U VRANJU VIŠE BEBA NEGO LANE: Trudnice koje su u ranoj trudnoći imale kovid radile zdravu decu

Srbija -

U vranjskom porodilištu od početka godine do danas rođeno je 286 beba, a u prošloj godini za isti period 280.

- Beležimo blagi porast rođenja beba. Već godinu dana radimo u kovid sistemu imamo kovid porodilište i crvenu zonu, gde su nam se porađale trudnice koje su došle na porođaj. Šest trudnica kovid pozitivnih nam se porodilo od početka godine. One su odmah bile izdvojene, imaju posebnu prostoriju i njihove bebe su zbrinute adekvatno. Otišle su kući sa zdravim bebama i lepo se oporavile posle porođaja - kaže doktorka Gordana Đorđević, načelnica Odeljenja ginekologije ZC u Vranju.

Načelnica vranjske Ginekologije napominje da je bilo trudnica koje su u ranoj trudnoći imale kovid, rađale su zdrave bebe.

- Imali smo dosta trudnica koje se sad porađaju, koje su u ranoj trudnoći imale kovid, dakle preležale kovid, rađale su zdrave bebe, odlazile sa njima kući. Kod tih beba je možda malo produžena žutica bila, ali to je ta fiziološka žutica koju mi rešavamo ovde na našem Neonatološkom odeljenju veoma efikasno, tako da zdrava beba ode sa mamom kući - napominje načelnica Ginekologije.

Doktorka Đorđević objašnjava kada i kako kovid pozitivna porodilja ostvaruje kontakt sa svojom bebom.

- Ako je porodilja pozitivna, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, ako je beba zdrava, onda se preporučuje čak i dojenje takvih beba. Sve zavisi kakva je klinička slika porodilje, da li je ona samo kovid pozitivna ili ima neke simptome, da li ima temperaturu, da li kašlje, sve zavisi od njenog trenutnog stanja. Ako je ona samo kovid pozitivna i dobro se oseća onda sa maskom normalno može svoju bebu da doji, to je i preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

Posete na Odeljenju ginekologije i dalje su zabranjene.

- Radi se i rekonstrukcija Zdravstvenog centra. Mi smo jedan deo našeg prvog sprata ustupili odeljenjima koja su morala ovu celu lamelu da napuste. Uspeli smo da kompletno odvojimo ta dva dela , i da mi i dalje nesmetano radimo. Nesmetano zbrinjavamo trudnice kojima je to potrebno, znači patologiju trudnoće, žene za operaciju, preoperativu i postoperativu, kao i žene koje traže samo konzervativno lečenje. U ovakvim uslovima smo uspeli da organizujemo rad, koji je optimalan za naše uslove trenutno - objašnjava doktorka Đorđević.

Na Odeljenju ginekologije ZC Vranje prošle godine rođene su ukupno 1383 bebe.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track