2 LABUDA UGINULA U KULI: Proglašeno stanje zaraze i ugroženosti na području opštine
Foto: Profimedia

posebne mere

2 LABUDA UGINULA U KULI: Proglašeno stanje zaraze i ugroženosti na području opštine

Srbija -

Na području opštine Kula proglašeno je stanje zaraze i ugroženosti nakon što je potvrđeno da su dva uginula oabuda bila zaražena avijarnom influencom, saopštila je Uprava za veterinu.

Labudovi su uginuli na Velikom Bačkom kanalu 6. i 12. marta a Uprava za veterinu odredila je mere koje će se sprovoditi u tim područjima radi suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Zaraženim se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, dok je ugroženo područje krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8 ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Uprava za veterinu navodi da je radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti obavezna prijava svakog slučaja uginulih divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Takođe je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera u područjima je obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet jaja i živinskog mesa.

Na teritoriji Zapadnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga aktiviran je Regionalni krizni centar (RKC) za Avijarnu influencu koji čine Veterinarski specijalistički institut "Sombor" i Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", okružni odseci veterinarske inspekcije, lovna inspekcija, veterinarske stanice, pripadnici Policijske uprave Sombor i predstavnici opština.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track