Najnovije vesti

MALI GAVRILO DIGAO ŠUMADIJU NA NOGE: Za dečakovo zdravlje prikuplja se pomoć, bilbordi se postavljaju i na kuće! (FOTO)
Foto: RINA

ujedinio srbiju

MALI GAVRILO DIGAO ŠUMADIJU NA NOGE: Za dečakovo zdravlje prikuplja se pomoć, bilbordi se postavljaju i na kuće! (FOTO)

Srbija

Prva tri meseca se lepo razvijao i napredovao. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Gavrilo prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše

TOPOLA - Dečak Gavrilo Đurđević iz Kragujevca nema ni šest meseci, a već se bori sa opakom bolešću - spinalnom mišićnom atrofijom tip 1.

Prva tri meseca se lepo razvijao i napredovao. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Gavrilo prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše. Odmah su potražili stručnu pomoć.

Ispostavilo se, nažalost da se radi o retkoj neuromišićnoj bolesti SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1). Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne može da drži glavicu, sedi i puzi, navedeno je na sajtu „Budi human“.

Gavrilo je sa pet meseci starosti primio prvu terapiju (Spinraza) koja je dostupna u Srbiji. Na sreću, odnedavno postoji odobrena genska terapija (Zolgensma) koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću. Gavrilo je jedan od njih.

Od momenta kada je počelo prikupljanje novca i proces lečenja brojni humani ljudi su se odazvali a ovaj maleni dečak, ujedinio je i celu Šumadiju. U Topoli se postavljaju bilbordi sa informacijama na koji način se može uplatiti novac za Gavrilovo lečenje, kao i kutije za dobrovoljni prilog. Jedna od pokretača ove humane akcije u Topoli je Tamara Marković, prijateljica Gavrilove mame koja saoseća sa ovom porodicom jer je mama devojčice koja boluje od autizma. Kako je rekla, bolest je podmukla i brzo napreduje, pa samo ujedinjeni možemo pomoći da ovaj dečak dobije najtežu životnu bitku.

„Ja i moja Nevena se družimo od detinjstva i da nam je neko pričao da ćemo obe imati decu sa zdravstvenim problemima rekle bi, ‘to nama ne može da se desi’, ali eto desilo se i samo Bog zna zašto je izabrao nas dve da se borimo. Ja sam svoju bitku donekle pobedila, sada je red na moju Nevenu i malenog Gavrila. Boriću se da budem uz nju kao što je ona bila uz mene, tešila me kada plačem, radovala se samnom kada joj javim da je moje dete savladalo još neku prepreku. Zato molim sve ljude da pomognu koliko ko može, da joj vratimo osmeh na lice, da bude srećna uz odrastanje njenog Gavrila“, rekla je za TopPres Tamara Marković, drugarica Gavrilove mame.

Terapija postoji ali zbog same cene, Gavrilovi roditelji nisu u mogućnosti da je priušte i pomognu svom detetu, stoga se obraćaju svim dobrim i humanim ljudima da pomognu da njihovo dete ode u inostranstvo i primi istu. Sredstva su potrebna za gensku terapiju, za rehabilitaciju, okupacione terapije kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Gavrilovu pobedu! Budimo humani!

Pomozimo Gavrilu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853

IBAN: RS35160600000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: : PayPal

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...