DUŠAN JE NAJSTARIJI GOLMAN U SRBIJI: Na golu već 50 godina, igra sa sinom u timu, na penziju i ne misli! Trenirao ga čuveni Šeki
Foto: RTS Printscreen

rekorder

DUŠAN JE NAJSTARIJI GOLMAN U SRBIJI: Na golu već 50 godina, igra sa sinom u timu, na penziju i ne misli! Trenirao ga čuveni Šeki

Srbija -

KRALJEVO - Najstariji golman u Srbiji, a možda i u Evropi, prema dosadašnjim podacima je 57-godišnji Dušan Dukić iz Adrana kod Kraljeva. Karijeru je počeo kao desetogodišnji dečak u kraljevačkoj Slogi, nastavio u Crvenoj zvezdi gde mu je trener bio Dragoslav Šekularac. Danas brani u FK"Borac" iz Adrana, u kojem igra i njegov sin. A rezervni golman je čak tri decenije mlađi.

Treninzi, utakmice, parade, odbrane i po koji gol, i tako već 47 godina Dušan Dukić, najstariji golman u Srbiji, čuva mrežu svog tima. "Osećam se mlado za ove godine, fizički pripremljen, koncentrisan kao i za svaku utakmicu", rekao je Dušan, objavio je javni servis.

Dusan Dukic, golman, najstariji golman
foto: RTS Printscreen

Na teren uvek izlazi prvi, sa istim entuzijazmom kao na početku karijere. Branio je u Slogi, Crvenoj Zvezdi, Galenici, hrvatskom Karlovcu, sarajevskom Kiseljaku.

U dugoj karijeri izdvaja jednog trenera.

"Od Šekularca sam naučio mnogo. Šeki mi je rekao - karijera će ti trajati toliko dugo, koliko ti budeš sportski živeo. Od njega sam naučio da budem treći bek u ekipi, što tek rade to poslednjih deset godina, ja sam to učio pre četrdeset".

Do sada je odigrao više od 1.300 utakmica. Koliko je golova odbranio, a koliko primio nije brojao. Svoje iskustvo rado prenosi mladima.

"Mnogo sam naučio od njega a učim i dalje. Jedini problem je što pored njega ostadoh večita rezerva, nikako da ga sklonim sa gola", kaže Veljko Marinković, Dušanov saigrač.

U timu igra i Dušanov sin, 24-godišnji Jovan. "Uvek je zadovoljstvo igrati sa njim, deliti teren. Mislim da svako kad krene da igra, ima želju da igra sa sinom. Tako da je on to dočekao, mislim produžio svoju karijeru", kaže Jovan.

Dusan Dukic, golman, najstariji golman
foto: RTS Printscreen

U karijeri dugoj bezmalo pola veka, bilo je mnogo priznanja, pehara, medalja.

Na pitanje kada će, kako fudbaleri kažu, "okačiti kopačke o klin", Dušan odgovara: "Ne zna se". Već naredne nedelje je nova utakmica i još jedan izazov, za najstarijeg golmana u Srbiji.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track