BIĆE NEMOGUĆE ZABORAVITI VAS: Kantautor Oliver Katić oprostio se od Miše i Minje, muzičkih doajena iz Niša
Foto: Privatna arhiva

Nema više starog Niša

BIĆE NEMOGUĆE ZABORAVITI VAS: Kantautor Oliver Katić oprostio se od Miše i Minje, muzičkih doajena iz Niša

Srbija -

Niš je u periodu od tri nedelje ostao bez dvojice muzičkih doajena koji su obeležili razvoj umetnosti u dugogodišnjem periodu Niša. Preminuli su Miroslav Miša Jović i Milan Minja Marković.

Potresnim rečima od njih se na društvenoj mreži facebook oprostio Oliver Katić, poznati srpski kantautor, rodom iz Niša, a koji je nastupao na Evroviziji i na nekim drugim festivalima.

"Nema više starog Niša", tako glasi naslov jedne od pesama iz opusa Minje Markovića. U poslednjih 20-ak časova, Niš je ostao bez još dva velika gradska lika. Ovaj grad predstavljali su na besprekoran način. Gospodin Miroslav Miša Jović i gospodin Minja Marković. Uvek ćete imati moje veliko poštovanje, biće nemoguće zaboraviti vas - napisao je Katić.

Milan Marković Minja je bio kompozitor i jedan od osnivača niškog benda "Lutajuća srca", a preminuo je u Nišu u 71. godini. Diplomirao je na violončelu, a bio je član Simfonijskog orkestra u Nišu.

Da tuga bude veća u gradu na Nišavi, iz "Lutajućih srca" je nedavno umro i najprepoznatljiviji član "Lutajućih srca", Miodrag Jovanović, poznat pod nadimkom Mika Tambura koji se uobičajno za njega, šalio i dok je bio u bolničkom krevetu zbog korona virusa.

Miša Jović, do 2016. godine je bio direktor Studentskog kulturnog centra, organizator je brojnih manifestacija. Možda je najpoznatiji po tome što mje bio prvi među jednakima u poznatom srpskom bendu "Groš" iz Niša.

Sva trojica preminulih muzičara imaju toliko impresivnu biografiju da je potrebno mnogo vremena napisati ih, a ne izostaviti nešto.

(Kurir.rs/ M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track