KRALJEVO: Od Ministarstva životne sredine 4 miliona dinara za realizaciju dva projekta
Foto: J. S.

Ministarstvo zaštite životne sredine

KRALJEVO: Od Ministarstva životne sredine 4 miliona dinara za realizaciju dva projekta

Srbija -

KRALJEVO - Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije odobrilo je Kraljevu 4 miliona dinara za sufinasiranje realizacije dva projekta u 2021. godini, a reč je o projektima pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta i smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora.

Ukupna sredstva za realizaciju projekta pošumljavanja iznose 1.306.000 dinara, s tim da je Ministarstvo obezbedilo 1.000.000 dinara, a grad Kraljevo 23,43 odsto ukupne vrednosti - 306.000 dinara. Za projekat smanjenja zagađenja vazduha, od ukupno 4.000.000 dinara, Ministarstvo obezbeđuje 3.000.000, a grad Kraljevo četvrtinu ukupne vrednosti projekta - 1.000.000 dinara.

Projekat „Drvoredi na levoj obali Ibra u gradu Kraljevu“ dobio je sredstva Ministarstva zaštite životne sredine po Javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog biodiverziteta u 2021. godini.

Odnosi se na pošumljavanje javne zelene površine u gradskom jezgru, na levoj obali reke Ibra, popularne „gradske plaže“, koju stanovništvo koristi za aktivnu i pasivnu rekreaciju, naročito leti. Realizacija projekta će doprineti zaštiti i očuvanju predeonog diverziteta na području grada Kraljeva, povećanju pošumljenosti, kao i „vraćanju“ autohtonih vrsta na javne zelene površine i očuvanju lokalnog genotipa i očuvanju celog ekosistema, kao i zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja.

Projekat grada Kraljeva koji podrazumeva izradu i sprovođenje programa subvencije zamene kotla za individualne sisteme grejanja, zamenom kotlova u individualnim ložištima na čvrsta goriva kotlovima na gas takođe će sufinansirati Ministarstvo zaštite životne sredine, po Javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2021. godini.

Cilj projekta je smanjenje zagađenja vazduha na teritoriji grada Kraljeva poreklom iz individualnih sistema za grejanje. Zamenom energenata ekološki prihvatljivijim gasom i peletom i primenom odgovarajućih kotlova koji ispunjavaju potrebne standarde, doprineće se smanjenju ispuštanja zagađujućih supstanci iz individualnih izvora u životnu sredinu.

Očekivanja su da se, kroz realizaciju ovog projekta, omogući zamena 50 sistema za grejanje ekološki prihvatljivim sistemima i značajno smanji emisija zagađujućih supstanci koje utiču na kvalitet vazduha u Kraljevu.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track