IZLOŽBA U MUZEJU JADRA: Prikazani fragmenti iz biografija znamenitih žena koje su doprinele napretku 19. i 20. veka
Foto: T.Ilić

IZLOŽBA U MUZEJU JADRA: Prikazani fragmenti iz biografija znamenitih žena koje su doprinele napretku 19. i 20. veka

Srbija -

U okviru ovogodišnjeg "Sveta žena" u lozničkom Muzeju Jadra danas (24.3) je otvorena izložba "Znamenite žene u istoriji Loznice – dela za nezaborav" Jelene Ž. Tanacković, etnologa i antropologa. Ova izložba treba da doprinese stvaranju kolektivnog znanja i kulture sećanja na istaknute žene u istoriji lozničkog kraja kojih je bilo mnogo.

Prema rečima autorke, mnoge od njih su, snagom želje i istrajnosti, napravile prvi korak ka emancipaciji i utemeljile put budućim generacijama.

- Njihova dela nas danas oplemenjuju i uče o najuzvišenijim ljudskim osobinama - hrabrosti, upornosti i požrtvovanosti. Neke od znamenitih žena vezujemo za Loznicu zbog porekla, humanih dela, ili stvaralaštva. Pojedine su žrtvovale svoje živote zbog vere u slobodu, a neke od njih su društvu podarile značajne ličnosti kojima se ponosimo. One su bile dobrotvorke, naučnice, učiteljice, umetnice, arhitekte, književnice i majke.

Loznica, zene
foto: T.Ilić

Činjenica je da one ne pripadaju samo jednom gradu i jednoj lokalnoj istoriji. One su učinile mnogo više, doprinele su sveopštoj istoriji humanizma, nauke, kulture i umetnosti. Svaka je ostavila poseban trag, pečat i obeležje jednog istorijskog vremena. U nadi da će njihove biografije poslužiti kao inspiracija i motivacija za dalja istraživanja, odajemo im počast i čuvamo sećanje na žene čija dela nisu zaboravljena – poručila je ona.

Na izložbi su prikazani fragmenti iz biografija znamenitih žena koje su, na posredan ili neposredan način, doprinele kulturnom i naučnom napretku krajem 19 i tokom 20 veka. Njihove životne priče svedoče o istrajnosti, požrtvovanosti, neustrašivosti i vrednostima koje su zastupale i ostvarivale ih u vremenu kada su uspeh i istorija bili rezervisani za muškarce. Publika će se ovom izložbom, pored ostalih, podsetiti na Staku Pejić – prosvetnu humanitarnu dobrotvorku iz Lešnice, Tomaniju Obrenović – ćerku Ante Bogićevića, Mariju Cvijić – majku Jovana Cvijića, koji je svedočio da bez njene želje i jake volje nikada ne bi otišao dalje od Loznice, Lenku Karabelić – prvu koviljačku učiteljicu, Veru Blagojević – narodnog heroja, kao i na Etel Rouz Bankart, Darju Aleksandrovnu Korobkinu, Minu Karadžić Vukomanović, ili Veru Božičković Popović, žene koje su bile značajne u istoriji Jadra.

Loznica, zene
foto: T.Ilić

Izložba "Znamenite žene u istoriji Loznice – dela za nezabora" trajaće dve nedelje.

Grad Loznica i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" od 2002. organizuju "Svet žena", a tokom prethodnih devetnaest godina postojanja manifestacije kroz raznovrsne programe podsetili su na značajne žene iz različitih oblasti.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja