01:37

Baka Gordana

teški usloivi za život

BAKA GORDANA NAKON SMRTI SINA GAJI ČETVORO UNUČADI: Žive sa 15.000, kuća im je izgorela, a više NEMAJU ni struju KURIR TELEVIZIJA

Srbija -

Gordana Jonović iz Zaječara, od smrti sina pre deset godina, sama brine o unučićima. Kuća, koju je pre tri godine zahvatio požar, obnovljena je uz pomoć humanih ljudi. Povremeno joj u namirnicama pomažu donatori, jer socijalna naknada od 15.000 dinara nije dovoljna da prehrani unučad.

Sa četvoro unučadi, od koji je najstarije imalo 8 godina, a najmlađe tek 9 meseci, Gordana se pre deset godina našla u čudu - kako da bez novca i pomoći prehrani toliko gladnih usta jer joj je sin umro, a snaja napustila deca. Kako kaže, prihvatala je razne poslove jer su mališani zavisili od nje. Ni sada joj nije mnogo lakše.

- Išla sam i u višnje, išla sam i u maline, primala sam malo više, nego sada, pa sam mogla i da izlazim na kraj nekako. Sada primam samo 15.000 - kaže baka Gordana Jonović.

Jedno od dece u međuvremenu je smešteno u hraniteljsku porodicu, a ostali mališani nastoje da pomognu baki.

U požaru pre tri godine izgorela je njena skromna kuća, a zahvaljujući humanim ljudima dom joj je obnovljen. Povremeno joj u namirnicima pomognu donatori, a poslednji među nnjima su iz udruženja "Borci za Bor".

- Čovek koji živi u inostranstvu 2017. godine poslao mi je jedan video klip i baš je izgledalo jezivo i žalosno. Videli smo u kakvim uslovima deca žive. Oni su mi poslali neki novac iz inostranstva, ja sam tim novcem pazario najosnovnije životne namirnice - kaže Dalibor Jović iz umanitarnog udruženja „Borci za Bor“ .

Socijalna pomoć i novac koji baka Gordana zaradi potroši se za hranu, a za dažbine ništa ne ostane. Struja im je isključena pre pola godine, a u zaječarskom Društvu Roma nastoje da postignu dogovor sa distribucijom

- Najbitnije je da baka ima struju, da može da ugreje vodu da deca mogu da se okupaju i drže ličnu higijenu - kaže Miljan Rašić iz "Društva Roma Zaječar".

Kad padne mrak Jonovići idu na počinak, jer je teško obavljati kućne poslove pod svećom, a stariji osnovci ne mogu ni da prate nastavu na daljinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track