VELIKA KRIZA NATALITETA U ŽUPI: Kako zaustaviti belu kugu u Srbiji, za 30 godina biće nas samo 4 miliona
Foto: Ž.M.

odlazak mladog stanovništva

VELIKA KRIZA NATALITETA U ŽUPI: Kako zaustaviti belu kugu u Srbiji, za 30 godina biće nas samo 4 miliona

Srbija -

Predsednik Opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović upoznao je ministra Ratka Dmitrovića o demografskoj situaciji u Župi, ističući da lokalna samouprava izdvaja značajna budžetska sredstva za povećanje nataliteta i za pomoć najugroženijim porodicama, a kroz mere ekonomskog razvoja Župe daje podsticaje mladim i obrazovanim kadrovima da ostanu u svom zavičaju.

- Mi ćemo se truditi da kroz razne vidove finansijske pomoći pomognemo razvoj preduzetništva u Župi i zapošljavanje mladih ljudi. Nastavićemo da pružamo pomoć za svako prvorođeno dete, kao i za porodice sa petoro i više dece. Takođe ćemo nastaviti ulaganja u komunalnu infrastrukturu na selu, sa namerom da uslovi življenja budu isti za sve građane, kako u gradu tako i u selu - istakao je čelnik aleksandrovačke opštine.

Ratko Dmitrovic, poseta Zupi, Zupa, poseta
foto: Opštinska uprava

Ministar Dmitrović je u razgovoru sa predsednikom opštine dr Mirkom Mihajlovićem i predsednikom Skupštine opštine Slavoljubom Miljkovićem analizirao lošu demografsku situaciju u Župi, ističući predlog mera za njeno poboljšanje.On je istakao da je nužna promena svesti građana Srbije prema porodici i brojne mere države mogu da doprinesu zaustavljanja loše demografske situacije u zemlji.

- Mi smo za nekoliko decenija izgubili u Srbiji 4.000 sela. Zato demografija ne može da se popravi samo u gradovima, ne samo u Srbiji već bilo gde u svetu. Ukoliko do 2050. godine ne zaustavimo negativne trendove - iseljavanje i odnos mortaliteta i nataliteta, nas će biti manje od četiri miliona u Srbiji. Od toga, više od tri miliona ljudi će živeti u Beogradu. Da se to ne bi desilo, moramo odmah i bez čekanja da reagujemo kao društvo i država - zaključio je Ratko Dmitrović.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track