OD POČETKA EPIDEMIJE U SUBOTICI PREMINULO 160 PACIJENATA: Trenutno hospitalizovano 164, od čega 12 na mehaničkoj ventilaciji
Foto: Kurir./N.H.

ZABRINJAVAJUĆE

OD POČETKA EPIDEMIJE U SUBOTICI PREMINULO 160 PACIJENATA: Trenutno hospitalizovano 164, od čega 12 na mehaničkoj ventilaciji

Srbija -

Novoprošireni kapacitet kovid 3 u zgradi psihijatrije subotičke bolnice sve više se popunjava obolelima od korone. Zaraženih je ukupno 1.414, a na bolničkom lečenju danas su 164 pacijenta, dok je od početka epidemije preminulo 160 ljudi.

"Trenutno u bolnici leži 164 pacijenta, od toga je 12 na mehaničkoj ventilaciji, a i dalje je veoma visok priliv novih kovid-19 pozitivnih. Juče je bilo 26 prijema. U respiratornoj kovid ambulanti, dnevno se primi do 33 pacijenta, kliničke slike su veoma teške, gotovo svi zahtevaju kiseoničku podršku, mnogi zbog obostrane upale pluća", kaže dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Subotica.

Subotica, Gordana Krtinic
foto: N.H.

Dr Krtinić ističe, da posebno zabrinjava da je sve veći broj mlađih pacijenata od 1970. do 1975. godišta, iako je najviše obolelih između 50 i 60 godina.

"Zeleni deo bolnice i dalje trpi, zbog proširenja covid dela bolnice na dva sprata, ali se i dalje trudimo da svim pacijentima izađemo u susret, hitne operacije i onkološka stanja se rade", kaže dr Krtinić.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki iz ZZJZ navodi da se dnevno registruje i 100 novoobolelih od korona virusa.

"To epidemiološku situaciju u gradu čini izrazito nepovoljnom", kaže dr Bohucki.

On ističe da je ove sedmice nastavljeno vakcinisanje Sinofarm vakcinom, a građani dobijaju i pozive za revakcinaciju. Stigle su i manje količine Fajzer vakcine, namenjene vakcinisanju u prvom krugu i za revakcinaciju.

Subotica, Nebojsa Bohucki
foto: Kurir/N.H.

"Od početka epidemije u Subotici je kovidom 19 inficirno 8.800 lica. Prvu dozu kineske Sinofarm vakcine primilo je 13.800, a revakcinisano je 9.300 sugrađana. Prvom dozom Fajzer vakcine vakcinisano je 3.700 građana, a drugu dozu primilo je 2.400. Astra Zenekom vakcinisano je 1.500 ljudi, koji čekaju revakcinaciju, zbog perioda koji mora da prođe, dok je rusku Sputnjik V vakcinu primilo 2.600 lica, a njome je revakcinisano 2.200 lica.I danas se u Novoj opštini vrši vakcinacija prijavljenih lica tom vakcinom", kaže dr Bohucki.

Prema njegovim rečima i podacima koji su pristigli u subotički Zavod za javno zdravlje, od početka epidemije, od korona virusa u Subotici, preminulo je 160 osoba.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track