RAŠKOJ OBLASTI PRETI EKSPLOZIJA KOVIDA: Broj novozaraženih raste iz dana u dan, a ima rekordno mali odziv za vakcinaciju
Foto: Ana Paunković

teška situacija

RAŠKOJ OBLASTI PRETI EKSPLOZIJA KOVIDA: Broj novozaraženih raste iz dana u dan, a ima rekordno mali odziv za vakcinaciju

Srbija -

Raste broj novozaraženih i hospitalizovanih od kovida-19 u Novom Pazaru, a gotovo ista situacija je u Sjenici i Tutinu.

Taj deo Srbije ima i najmanji broj vakcinisanog stanovništva, među kojima je i veliki deo zdravstvenih radnika. Opravdano se strahuje da se ne ponovi prošlogodišnji junsko-julski scenario kad je taj kraj bio najveće žarište u Srbiji.

U trenutku kad stanovnici iz zemalja u regionu dolaze u Srbiju da se vakcinišu protiv korone, jer im države nisu obezbedile dovoljno vakcina, medicinari u Novom Pazaru ne mogu da ih potroše s obzirom na to da nema zainteresovanih.

Lokalni zdravstveni zvaničnici to tumače širenjem glasina na internetu koje dovode građane u sumnju u bezbednost i efikasnost vakcine.

- Čekaću sa vakcinom. Nisam siguran u njen sastav. Mislim da nam nije sve rečeno - kaže Elvir iz Novog Pazara.

Amela tvrdi da poznaje ljude iz svog okruženja koji su imali neželjene pojave nakon vakcinacije. Ali, ni Elvir, ni ona nisu bili kategorični da neće primiti cepivo. Samo su, kako kažu, sumnjičavi.

Statistika je neumoljiva. Broj vakcinisanog stanovništva koji ne prelazi šest odsto upalio je alarm. Zato je direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša već dva dana u Novom Pazaru. Na tribinima na tri fakulteta razgovarao je sa studentima i građanima.

- U vakcinama nema materija životinjskog porekla. I to je veoma bitno da znaju stanovnici ovog dela Srbije u kojem je većinsko muslimansko stanovništvo. U većini država, za razliku od Srbije, nemate mogućnost izbor vakcine. Uzmite onu koja vam je na raspolaganju danas - rekao je Ivanuša na tribini na fakultetu u Novom Pazaru.

Marko Oljača, iz društva Koraci, koji je predvodio delegaciju stručnjaka koja je obišla ovaj kraj Srbije, kako bi posredovali u procesu imunizacije, kaže da je najvažnije razgovarati sa ljudima koji imaju funkcije, jer treba da budu primer vakcinacije.

- Ako bi se recimo verske vođe u nekom selu prve vakcinisale, onda postoji velika verovatnoća da će ga slediti jedan veći broj njih, zato je bitno da pričamo sa ljudima - kaže Oljača.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track