MINISTARKA ANĐELKA ATANASKOVIĆ: Investicije od 200 miliona dinara u Kruševcu, posetila i Brus
Foto: Beta/Ministarstvo privrede

većA podrška malim i srednjim preduzećima

MINISTARKA ANĐELKA ATANASKOVIĆ: Investicije od 200 miliona dinara u Kruševcu, posetila i Brus

Srbija -

Ministarstvo privrede Srbije uložilo je 200 miliona dinara kao podsticaj razvoju privrede grada Kruševca, a ove godine još 80 miliona dinara za putnu infrastrukturu u naselju Stari aerodrom.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković sa saradnicima je u Gradskoj upravi Kruševca održala sastanak sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, predsednikom Skupštine Grada Predragom Vukićevićem i v.d. direktora RPK Majom Marković. Razgovoralo se o privrednioj situaciji, a zatim je usledila poseta kompaniji „Flory“, koja se bavi proizvodnjom dečije hrane.

Ministarka Atanasković obilazi lokalne samouprave po Srbiji, sa akcentom na mala i srednja preduzeća, informišući se o gorućim problemima, ali i predstavljajuće aktuelne modele pomoći Ministarstva. Poseban fokus je na ženskom preduzetništvu i podsticajima za mlade.

Analizirajući poslednjih 5 godina, Ministarstvo je davalo novac privrednicima za nabavku opreme, razvojne projekte i podsticaje poslovanju. Za grad Kruševac odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od preko 200 miliona dinara, dok su investicije dostigle cifru od oko milijardu dinara. Za pomoć od države prijavilo se samo 120 privrednih subjekata, što predstavlja mali broj s obzirom da je trenutno registrovano više od 6.000 malih i srednjih preduzeća.

Iskorišćenost kapaciteta Ministarstva treba povećati s obzirom da se daje i bespovratna pomoć, a da su kreditna sredstva sa niskim kamatnim stopama i povoljnim grejs periodom.

Zaključeno je da, uz pomoć Privredne komore, što više treba promovisati subvencije i pomoć države kod preduzetnika i u istom cilju intenzivirati aktivnosti Razvojne agencije Srbije.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ministarka Atanasković sa saradnicima, Gradonačelnik, predsednik Skupštine i direktor RPK posetili su porodičnu kompaniju „Flory“. Ova firma osnovana je 2003.godine, a proizvodi dečju hranu na bazi žitarica koristeći nemačku tehnologiju.

-Oko 75 odsto je orijentisana na izvoz i to u Rusiju, Ukrajinu, Irak, Iran, Ameriku, Afriku, Kinu…Veliki deo sirovina se nabavlja uvozom, što je jedna od nepovoljnih okolnosti, ali uprkos tome, kao i nedostatku radne snage, planira se proširenje kapaciteta. Poseduju sve neophodne sertifikate po standardima EU. S obzirom na automatsku proizvodnju, broj zaposlenih je relativno mali, oko dvadesetak.

U poslednje vreme, osvajanjem novih programa proširuju asortiman i sa proizvodnjom organskih proizvoda za odrasle, a prvi u Evropi otpočeli smo i sa prodajom dečje hrane na bazi kozjeg mleka, kaže Radoljub Milošević, direktor kompanije “Flory”.

Posao vođenja ove firme preuzela je ćerka Jelena, koja je završila studije u Italiji, odabrala je da se vrati u rodni grad i nastavi sa porodičnim biznisom.

Gradonačelnik Jasmina Palurović istakla je dobru saradnju sa Ministarstvom privrede, zahvaljujući kojoj je realizovano mnogo projekata za Kruševac, a poslednji u nizu biće završetak putne infrastrukture na lokaciji Stari aerodrom, pri čemu će biti izgrađene četiri ulice i jedan kružni tok. Vrednost investicije je oko 160 miliona dinara, pri čemu pola obezbeđuje Ministarstvo, a polovinu Grad.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track