MARKO JE ODRASTAO U BEOGRADU ALI JE POSLE SREDNJE OTIŠAO NA SELO: Na imanju kod dede gaji krave i ne pomišlja o povratku u grad
Foto: RTS Printscreen

oduvek želeo da bude ratar

MARKO JE ODRASTAO U BEOGRADU ALI JE POSLE SREDNJE OTIŠAO NA SELO: Na imanju kod dede gaji krave i ne pomišlja o povratku u grad

Srbija -

Svakog dana ustaje u 4 ujutru i isporuči 1.000 litara mleka. Volim ovaj posao, volim rad sa životinjama i selo, kaže mladić

BEOGRAD - Iz Beograda u kojem je odrastao, Marko je posle srednje škole otišao da živi na selo. Na imanju kod dede i babe u Subotici kod Koceljeve mladi poljoprivrednik gaji krave i goveda i ne pomišlja o povratku u grad.

Sa diplomom veterinarskog tehničara, iz prestonice je pre sedam godina došao da živi u selo. Na imanju gde je uglavnom provodio školske raspuste, Marko gaji 50 krava i obrađuje 40 hektara zemlje.

"Svakog dana ustajem u četiri sata ujutru, ovaj posao zahteva da ste angažovani 365 dana, 24 sata dežurstva. Volim ovaj posao, volim rad sa životinjama, i volim rad uopšte na selu. I ratarenje mi je opsesija velika. Uvek mi je bila želja da budem poljoprivrednik", rekao je Marko za javni servis.

Marko je nastavio posao koji je pre pola veka počeo njegov deda. Na porodičnoj farmi dve generacije složno rade, i svakog dana isporuče 1.000 litara mleka.

"Ne bi ni radio ovo da se nije on vratio, ja bih to odavno napustio, nego srećom vratio se, hvala Bogu, napreduje, ja mu malo pomažem i tako ide. Slažemo se ko dva brata u najbolje vreme, ne može bolje", kaže Stevan Lukić.

Student strukovne veterine, na selu je usavršio i popravku poljoprivrednih mašina. Marko Pujić je rekao da je imao malo predznanje, oko mašina.

"Volim to. Od malih nogu sam zavoleo traktore, što se kaže, više sam bio na točkovima, nego u cipelama. Uz pomoć dedinu, on ima lepo predznanje, i par prijatelja koji su po profesiji automehaničari, uz njih sam naučio dosta", ispričao je Pujić.

Marko Pujic, selo
foto: RTS Printscreen

Odrastao je na beogradskom asfaltu, a do kuće u Subotici dolazi poljskim putem. Markova želja je da unapredi proizvodnju, a dedina da se dvadesetšestogodinji unuk što pre oženi.

(Kurir.rs/RTS/Nenad Tomašević/Foto: RTS printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja