01:52

Pančevo, omiljeni grad filmadžija

filmadžije znaju zašto

OVO NISTE ZNALI O PANČEVU: Film friendly grad na Tamišu ugostio Sofiju Loren i mnoge zvezde jugoslovenskog filma KURIR TELEVIZIJA

Srbija -

Iako se nalazi na dvadesetak kilometara udaljenosti od centra Beograda, Pančevo uglavnom važi za grad sa izrazito zagađenim vazduhom, često prebukiranim mostom istoimenog naziva i sve razvijenijom infrastrukturom. Manje je poznato da su Pančevci imali sreću i mogućnost da se druže sa Sofijom Loren i to 1987. godine, kada su na Tamiškom keju napravljene kulise grada Njujorka, a Karlo Ponti je snimao seriju ‘Mama Lučija”.

Italijanska filmska diva više od mesec dana drugovala je sa mnogobrojnim statistima koji su glumili Njujorčane iz tridesetih godina dvadesetog veka.

Međutim, bilo je i drugih legendarnih glumaca koji su snimali scene na gradu pokraj Tamiša, čija je arhitektura oduševila mnoštvo producenata. Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja u Pančevu kaće da bi izdvojio scene iz filma Emira Kusturice "Crna mačka, beli mačor".

"Snimljeni su zatim "Slepi putnik na brodu ludaka", priča o poslednjim danima Petra Kočića u bolnici za vreme Prvog svetskog rata, pre par godina su snimljene po delu Dobrice Ćosića "Deobe" sa Žarkom Lauševićem. Ovde u svečanoj sali je bila rekonstruisana Skupština Srbije iz tog vremena", nabrojao je on.

U pančevačkom muzeju snimane su i scene iz filma o Svetozaru Mileticu "Ime naroda". Zatvor iz 19. veka, koji se nalazi u podrumu muzeja, poslužio je i produkciji filma "Branio sam mladu Bosnu" koja je nekoliko scena upravo snimila na ovoj lokaciji.

"U priobalju su snimane scene za naše legendarne filmove iz 70-ih, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Balkan ekspres, Skupljači perja i Kad budem mrtav i beo", ispričao je Birclin.

Spisak filmova je beskonačan, a Pančevo je s razlogom nosilac naziva "Film friendly" grada, jer ima propisanu ubrzanu proceduru kada je u pitanju pomoć filmskim ekipama u izdavanju svih neophodnih dozvola potrebnih prilikom snimanja na lokacijama u gradu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

12:03

SELO SA 153 ZETOVA PRIDOŠLICA: Došli u kuće svojih supruga i dobili sabor u svoju čast (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track