LASTE I RODE PREŽIVELE MRAZ ALI AKO IH VIDITE PROMRZLE, UGREJTE IH: Evo šta treba da radite, ovo je prva pomoć za ptice!
Foto: Beta/Dragan Gojić

LASTE I RODE PREŽIVELE MRAZ ALI AKO IH VIDITE PROMRZLE, UGREJTE IH: Evo šta treba da radite, ovo je prva pomoć za ptice!

Srbija -

ČAČAK - Ptice selice, koje su iz zimovnika u Africi još prošlog meseca počele da se vraćaju u naše krajeve, preživele su sneg i mrazeve. Za laste i rode temperature ispod nule mogu biti pogubne zbog čega iz Udruženja "Sove na oprezu" apeluju na građane da pomognu pticama.

laste
foto: Beta/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

- Na sreću laste, koje veoma loše podnose mrazeve su preživele ovaj hladan talas. Zbog debelog minusa koji imamo nekoliko jutara unazad, mi svakodnevno obilazimo priobalja Zapadne Morave i za sada nismo primetili uginule ptice, što ne znači da ih u nekim krajevima nema. Zato mi apelujemo na građane da ako neko primeti promrzlu živu pticu, da ih unesu u toplu prostoriju i zagreju, a potom puste u prirodu - kaže Dragiša Petrović iz čačanskog Udruženja "Sove na oprezu".

Isto važi i za rode, koje već nekoliko nedelja unazad obnavljaju svoja gnezda i traže nova staništa.

- Mi u Čačku imamo četiri lokacije na kojima se rode gnezde u Konjevićima, Beljini, Mrčajevcima i Bresnici. Nedavno je zabeležen prelet jata od sedam ptica, ali su one nastavile dalje ka svojim staništima. Niske temperature i za njih mogu biti pogubne, ali na sreću za sada nema slučajeva uginuća - navodi Petrović.

Prema evidenciji Udruženja "Sove na oprezu" jedan par roda se već naselio u Miločaju, selu kod Kraljeva, gde dolaze već tri godine zaredom. Ostale ptice selice poput slavuja, muharica i grmuša tek se očekuju u našim krajevima.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja