GRAĐANIMA ZA SREĐIVANJE FASADE 40 MILIONA: Startuju novi konkursi za održavanje zgrada u Loznici
Foto: T.Ilić

bespovratno sufinansiranje

GRAĐANIMA ZA SREĐIVANJE FASADE 40 MILIONA: Startuju novi konkursi za održavanje zgrada u Loznici

Srbija -

Stanari lozničkih zgrada koje se nalaze u prvoj gradskoj zoni i mesnoj zajednici Gradilište imaju šansu da unaprede uslove stanovanja kroz nova četiri konkursa koja od ponedeljka raspisuje gradska uprava.

Za bespovratno sufinansiranje investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada biće raspisani konkursi za rekonstrukciju fasada, zamenu instalacija, ugradnju uređaja i opreme kao i popravku krovova.

Prema rečima gradskog menadžera Dejana Stalovića za razliku od prvog ovakvog konkursa, sa kraja prošle godine, ovoga puta će svaki trajati po 30 dana, a odvojeno je i nešto više novca iz gradske kase.

- Planirano je 40 miliona dinara za rekonstrukciju fasada, a po 3,5 miliona za krovove, instalacije i opremu. Za uređenje fasada učešće grada je najviše do 70 odsto, a za tri ostala javna poziva do 50 odsto. Uslovi su ostali isti kod svih konkursa osim za rekonstrukciju fasada gde stambena zajednica nema obavezu pribavljanja izrade predmera i predračuna radova. Obaveza jedne stambene zajednice koja zaista hoće da konkuriše je i da uz svu dokumentaciju, koja je bila potrebna i prethodni put, dostavi dokaz da za svaki stan na svom računu ima po 10.000 dinara. Tako zgrada sa 30 stanova mora na računu imati 300.000 dinara. Izdvojili smo ove godine deset miliona više za fasade i očekujemo da interesovanje stanara bude još veće - kaže Stalović.

Loznica, rekonstrukcija fasada
foto: T.Ilić

Gradska uprava, prema njegovim rečima, veoma je zadovoljna kako su prošla prva ovakva četiri konkursa. Na njih su ukupno konkurisale 44 zgrade, a sa 31 su sklopljeni ugovori. Uvođenje video nadzora i zamena ulazne stolarije sa staklarnicima urađeno je u 18 zgrada, sa šest su sklopljeni ugovori za popravku krovova i radovi su u toku, ovih dana treba da bude gotova montaža liftova u dve zgrade koje su za to dobile novac, dok je sa pet ugovorena rekonstrukcija fasada i prvi radovi počeli su nedavno.

Loznica, rekonstrukcija fasada
foto: T.Ilić

Stalović kaže da je blizu 23 miliona dinara ukupna vrednost ugovorenih poslova na prvom konkursu i objašnjava da je cilj da se na ovaj način zaštiti vrednost imovine, podigne nivo bezbednosti, poboljša energetska efikasnost, a ujedno i grad sa popravljenim krovovima i sređenim fasadama učini lepšim.

Građani će ovoga puta imati mesec dana da prikupe svu potrebnu dokumentaciju i prijave se na konkurse kako bi uz pomoć lokalne samouprave finansirali otklanjanje nedostataka na stambenim zgradama u kojima žive.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track