ISELJAVANJE MIGRANATA SA ŽELEZNIČKE U BANJI KOVILJAČI: Žandarmerija našla 30, biće prevezeni u prihvatni centar u Preševu
Foto: T.Ilić

pretraživn teren i u Loznici, Malom Zvorniku i Ljuboviji

ISELJAVANJE MIGRANATA SA ŽELEZNIČKE U BANJI KOVILJAČI: Žandarmerija našla 30, biće prevezeni u prihvatni centar u Preševu

Srbija -

Omiljeno mesto za okupljanje ilegalnih migranata, železničku stanicu u Banji Koviljači, od jutros su "posetili" pripadnici policije i Žandarmerije u sklopu velike akcije njihovog pronalaženja i uklanjanja iz ovog i susednih mesta pored Drine.

Migranti zatečeni na železničkoj stanici mirno su se ponašali, a na samoj stanici pronađeno ih je tridesetak. Policija je pretraživala teren i u Loznici, Malom Zvorniku i Ljuboviji, a svi migranti koji su nađeni biće autobusima u pratnji Žandarmerije prevezeni u prihvatni centar u Preševu.

MUP je saopštio da je nađeno oko 70 migranata na više lokacija u Loznici, Banji Koviljači i Ljuboviji.

- Pripadnici MUP-a u Šapcu nastaviće da sprovode sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali stabilan javni red i mir na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i istovremeno sankcionisali svako kršenje zakona - saopšteno je danas z PU Šabac.

Među nađenim migrantima bilo je i nekoliko žena i dece.

- Jeste akcija počela jutros od sedam sati, ali broj pronađenih migranata je smešan u odnosu na realnu situaciju koliko njih se ovuda muva, dolazi i prolazi. Moguće da im je neko dojavao, pa se većina sklonila. Oni su organizovani i to ne bi bilo nemoguće. Posle ubistva u utorak nije ih bilo nigde, da bi juče su ponovo bili vidljivi, a onda su gotovo nestali. Navodno su se sklonili iz Koviljače. Meštane raduje dolazak policije i Žandarmerije posebno posle ubistva u centru mesta. Problem su napušteni objekti po Banji i okolini koje koriste migranti, a čujem da se muvaju i po pustim pogonima nekadašnje "Viskoze" – kaže jedan od meštana upoznat sa situacijom.

Banja Koviljača, iseljavanje, železnička stanica
foto: T.Ilić

Prošle godine se po prestanku vanrednog stanja u Banji Koviljači ponovo pojavio veliki broj migranata. Zbog uznemirenja meštana koje je situacija podsetila na 2011. godinu, kada je Banja Koviljača bukvalno bila preplavljena migrantima, u maju i junu 2020. ovde je boravila Žandarmerija. Meštani su tada organizovali protest u centru mesta i tražili od policije i lokalne samouprave "hitno i trajno izmeštanje migranata sa železničke stanice u Banji Koviljači", kao i trajno sprečavanje njihovog zadržavanja na teritoriji Loznice.

Današnja akcija sklanjanja migranata usledila je dva dana posle njihovog krvavog obračuna kod autobuskog stajališta u centru Banje Koviljače. U noći između ponedeljka i utorka, pola sata posle ponoći, nakon verbalne rasprave došlo je do fizičkog obračuna, u kome je oštrim predmetom više puta uboden dvadesettrogodišnji Avganistanac koji je podlegao povredama.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track