Najnovije vesti

MEDICINARI IZ SRBIJE OBIŠLI ZDRAVSTVENE USTANOVE U HURGADI: Srbija je Švajcarska u zdravstvenom smislu i za Egipat i mnoge druge
Foto: Palma Plus/D.M

u sklopu medicinsko - političke delegacije

MEDICINARI IZ SRBIJE OBIŠLI ZDRAVSTVENE USTANOVE U HURGADI: Srbija je Švajcarska u zdravstvenom smislu i za Egipat i mnoge druge

Srbija

U Hurgadi boravi 100 lekara, medicinskih sestara i tehničara iz 15 kliničkih centara, bolnica i Domova zdravlja iz Srbije, u sklopu medicinsko - političke delegacije, koja ukupno broji 130 članova, na čelu sa Draganom Markovićem Palmom.

Njih 20, koliko je bilo dozvoljeno po kovid pravilima, danas je obišlo dve zdravstvene ustanove u Hurgadi u kojima se vrši vakcinacija protiv korona virusa i gde su kovid odeljenja.

Dragan Marković Palma, Hurgada
foto: Palma Plus/D.M

- Ovo putovanje je veoma značajno za nas iz crvene zone. To je jedan predah u borbi protiv nevidljivog neprijatelja. I na tome treba zahvaliti Draganu Markoviću Palmi, koji je sve ovo osmislio i organizovao. Egipat je jedna od kolevki civilizacije, a i vakcina je važna tekovina ljudske civilizacije i u tom kontekstu ja pozivam sve naše građane da se vakcinisu, jer samo tako ćemo isprazniti kovid odeljenja u koja se mi vraćamo odmah po povratku iz Egipta - rekao je šef kovid odeljenja u Opštoj bolnici u Jagodini pulmolog internista dr Vladimir Trajković.

Dr Slađana Ilić, pomoćnik direktora Medicinskog sistema iz Beograda, inače poznati srpski dermatovenerolog ističe da je ovo jedan izuzetan gest Dragana Markovića Palme i ovaj odmor je više nego potreban zdravstvenim radnicima koji su na ivici snage.

- Inače kada vidimo zdravstveni sistem ovde u Egiptu i mnogim drugim državama, Srbija je u tom kontekstu za njih Švajcarska.

Dragan Marković Palma, Hurgada
foto: Palma Plus/D.M

 Specijalizant infektologije Opšte bolnice u Kruševcu Rade Savković je rekao da je ovo neophodan odmor za zdravstvene radnike i da je cela organizacija besprekorna.

Medicinska sestra Ivana Đukić iz KBC "Dragiša Mišović" ističe da je za sve njih iz kovid odeljenja ovo putovanje nesto izuzetno, jer su, kako kaže, na izmaku snage.

- Kada se vratimo opet ćemo u crvenu zonu gde smo stali i zato hvala na ovom putovanju - poručuje Đukic.

U delegaciji je danas bila i razvodnik Gorica Mandić, medicinska sestra sa VMA.

- Ovo putovanje je došlo u pravom trenutku. Jako nam je teško u kovid odeljenjima i ovo je za nas reset. Po povratku vraćamo se u crvenu zonu - kaze Mandić.

I svi ostali lekari i sestre koji su bili danas u poseti naglasavaju da je ovo putovanje od velikog značaja za zdravstvene radnike i da će po povratku nastaviti da se bore za svaki život i mole naše građane da se vakcinišu.

Inače u Hurgadi koja ima oko 100.000 stanovnika je trenutno na kovid odeljenjima desetak pacijenata. Oni trenutno raspolažu sa dve vakcine AstraZeneka i Sinofarm. Do sada je u Hurgadi vakcinisano oko 3.000 ljudi.

Da podsetimo, da bi ste ušli u Egipat poteban vam je negativan PCR test.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...