ZA OBAVLJANJE VAŽNIH ŽIVOTNIH POSLOVA: U Kragujevcu prvi šalter za pomoć građanima u kreiranju e-naloga
Foto: Printscreen/RTS

EDUKOVANO više od 700 službenika

ZA OBAVLJANJE VAŽNIH ŽIVOTNIH POSLOVA: U Kragujevcu prvi šalter za pomoć građanima u kreiranju e-naloga

Srbija -

Građani koji žele da koriste sve usluge eUprave i postanu eGrađani moći će u šalter salama gradskih i opštinskih uprava da dobiju pomoć u kreiranju naloga na portalu eUprava, a prvi takav namenski šalter otvoren je danas u Kragujevcu.

Posedovanje naloga, građanima omogućava da kad god žele, putem mobilnog telefona ili tableta obave neki od važnih životnih poslova, kao što je upisivanje deteta u vrtić ili školu, zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata i slično, saopšteno je iz NALED-a.

"Zajedno sa NALED-om i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, kroz promociju elektronske dostave dokumenata u eSanduče na Portalu eUprava, obučili smo više od 700 službenika za rad na portalu", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Naveo je da će u narednom periodu ova usluga biti dostupna u više od 140 gradova i opština.

Prema njegovim rečima, cilj je da se građanima, privrednicima i onima koji se teže snalaze u digitalnom okruženju, pomogne da premoste ovu prepreku i pridruže se grupi od više od milion korisnika usluga e-uprave koji su već postali eGrađani.

Građani će od službenika dobiti odštampane parametre i pomoć za pokretanje aplikacije na mobilnom telefonu a prilikom prijavljivanja na Portal dovoljno je da ukucaju korisničko ime, nakon čega će im na mobilni telefon stići zahtev da jednim klikom potvrde da su zaista oni pokušali da pristupe svom nalogu.

"Kao grad u kome je sedište državnog Data centra, smatrali smo da je naša dužnost da među prvima imenujemo službenike koji će od danas biti prva pomoć Kragujevčanima koji ovde dođu. Naši administrativni radnici će ih upoznati sa alatima elektronske uprave i ohrabriti da ih više koriste" rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da je uvođenje eUprave doprinelo i da se u Srbiji od 2017. sačuva 900 tona papira i 18.000 stabala, što je značajan rezultat koji je prepoznat i u Indeksu globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2020. godinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track