Najnovije vesti

Srđan Gajić iz Udruženja 3E
03:00

Srđan Gajić iz Udruženja 3E

KURIR TELEVIZIJA

SRĐAN GRUJIĆ IZNEO ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Srbija nije zemlja BOGATA VODOM! Mi ne znamo ispravno da je trošimo

Srbija

Srđan Grujić iz Udruženja "3E" koje se bavi edukacijom, ekologijom i energetikom, gostovao je u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji gde je izneo zabrinjavajuće podatke o problemu pijaće vode u Srbiji.

- Fokus nam je upravo na otpadnim vodama, koji je ogroman problem Republike Srbije. Otpadne vode su najveći problem, žalosno je što se naše vode ne koriste na pravi način. Malo ljudi zna da mi nismo baš zemlja bogata vodom, daleko smo ispod proseka - naveo je Srđan Grujić.

On je upozorio da u Srbiji postoje mesta gde imamo najbolju pijaću vodu, ali i najzagađeniju reku u Evropi poput Bora.

Glavni problem za ugrožene vode u Srbiji je neosvešćenost građana.

- Stanovništvo ne vodi računa o svojim vodama, imamo problem gde stanovništvo upotrebljava svoje bunare za septičke jame. Mi i u malom domaćinstvu možemo da racionalno gospodarimo vodom, razmišljajući o tome kako je trošimo - kaže Srđan.

Puls Srbija
foto: Kurir televizija

Iako postoji vrlo dobar zakon koji se bavi regulacijom potrošnje vode, on mora da se dopuni i usavrši, ali pre svega mora da se poštuje, navodi Grujić.

- Mi nismo ekološki svesna zemlja, obrazovanje se ne bavi dovoljno ovim problemom. Prvi problem je taj što mi sami prvo treba da povedemo računa. Stalno nam govore da nam privreda ne valja, ali samo kad pogledamo koliko septičkih jama ima i šta radimo sa tim, apsolutno mi prvi treba da povedemo računa šta ostavljamo mlađim generacijama - kaže Srđan.

On navodi da stanovništvo mora da se dovede u stanje da oni razume da problem postoji, te da je to jedini način i da se javi svest o potrošnji vode.

- Sledeće nedelje će se pokrenuti jedna akcija čišćenja Dunava zajedno sa jednom nemačkom kompanijom. Njihov brod koji doseže i do najnedostupnijih mesta biće u našoj zemlji 10 dana - rekao je Srđan o predstojećoj akciji.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

NIJEDNA KNJIGA IZ GEOGRAFIJE VAS NIJE SPREMILA NA OVO: 71 metar prirodne lepote vodopada Jelovarnik (KURIR TELEVIZIJA)
10:45

NIJEDNA KNJIGA IZ GEOGRAFIJE VAS NIJE SPREMILA NA OVO: 71 metar prirodne lepote vodopada Jelovarnik (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...