ČIKA SAVINA FRULA UTIHNULA PRE 32 GODINE: Jeremić je ceo vek nastupao u narodnoj nošnji, a za njegovo ČUVENO KOLO zna čitav svet
Foto: Youtube

Legenda narodne muzike

ČIKA SAVINA FRULA UTIHNULA PRE 32 GODINE: Jeremić je ceo vek nastupao u narodnoj nošnji, a za njegovo ČUVENO KOLO zna čitav svet

Srbija -

Veliki srpski i jugoslovenski frulaš Sava Jeremić rođen je u Poslonu kod Ražnja 13. januara 1904, a umro u Beogradu 21. aprila 1989. godine.

Bio je jedanaesto po redu od 13 dece u porodici oca kafedžije i majke domaćice. Frulu je zavoleo i počeo da svira još u mladosti, a uspešno se bavio pinterskim zanatom.

Na nagovor svojih prijatelja ostavio je proizvodnju buradi i prijavio se sa frulom na audiciju za soliste Radio Beograda 1936. godine. Svoje umeće na popularnom narodnom instrumentu pokazao je pred Mihajlom Vukdragovićem i Vlastimirom Pavlovićem Carevcom koji su bili oduševljeni njegovim nastupom i odmah su ga primili u Veliki narodni orkestar u kojem je ostao do penzionisanja 1958. godine.

Imao je nastupe sa brojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu, ali najviše sa svojim zemljacima Radojkom i Tinetom Živkovićem i na njemu je uvek bila srpska narodna nošnja.

Ostvario je velike uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, a najveći je bio prvo mesto na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu kod Londona 6. jula 1953. godine kolom "Paraćinka". Najviše aplauza pobrao je na koncertu narodnih, zabavnih i operskih melodija u Stokholmu zajedno sa Radojkom Živković.

Za svoju neiscrpni rad i umetničko stvaralaštvo dobio je Orden rada sa srebrnim vencem 1972. godine.

Snimio je mnogo narodnih kola i igara za Radio Beograd, koji su ostali trajni zapisi za istoriju srpske narodne muzike, a PGP RTB je izdao veliki broj Savinih gramofonskih ploča.

Na predlog KUD-a "Sava Jeremić" 18. juna 1998. godine u Ražnju je ustanovljena kulturna manifestacija Dani Save Jeremića, a prva je održana 6. i 7. jula 2000. godine. Sabor ima za cilj očuvanje od zaborava naše narodno izvorno stvaralaštvo, a posebno narodnu muziku i frulu kao narodni instrument. Pored frulaša na Saboru učestvuju i pevači izvornih narodnih pesama, pevačke grupe, kulturno umetnička društva, instrumentalisti...

Dom u kojem je rođen veliki umetnik Sava Jeremić u selu Poslon Vlada Republike Srbije je 31. oktobra 2002. godine proglasila za spomenik kulture, zaštitivši i njegovu okolinu, ali do sada nije dovoljno urađeno na realizaciji toga cilja.

(Kurir.rs/Živomir Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track