KO ČEKA TAJ DOČEKA: U Banji Koviljači konačno otvorena ulica koja skraćuje put
Foto: T. Ilić

novine

KO ČEKA TAJ DOČEKA: U Banji Koviljači konačno otvorena ulica koja skraćuje put

Srbija -

Meštani Banje Koviljače od juče (20.4) mogu kraćom deonicom, od samo 450 metara, da stignu do zaobilaznog puta, a turisti u obrnutom smeru da brže dođu u sam centar poznate "podrinjske lepotice".

Posle gotovo dve i po godine, koliko je prošlo od novembra 2018. kada se ovde zacrneo asfalt, uklonjene su betonske prepreke i za saobraćaj otvorena saobraćajnica koja spaja glavnu ulicu maršala Tita sa zaobilaznim putem, ukrštajući se sa prugom Loznica - Mali Zvornik koja ovuda prolazi.

Mnogi su juče i danas u neverici gledali da je ulica zaista otvorena i da konačno mogu njome da prođu automobilima. Meštani su se minulih dvadeset i kusur meseci, čekajući da ulica "proradi", šalili kako nijedna saobraćajnica nije duže izdržala da se na njoj ne pojave udarne rupe, ili da je urađena zato da bi migranti lakše stizali do Drine. Sada je tome došao kraj i konačno je u funkciji.

Banja Koviljača, put
foto: T. Ilić

Posle asfaltiranja očekivalo se da ubrzo sve bude završeno, ali su tek tada počele peripetije. Nije se moglo raditi bez dobijenih saglasnosti i dozvola od nadležnih institucija, a to se neočekivano odužilo. Najpre je planirano da bude urađen podvožnjak, ali se zbog bezbednosti i konfiguracije tla od toga odustalo i prešlo na automatski pružni prelaz u nivou, sa polubranicima. Za njega su pravljeni projekti koji su pretrpeli izvesne promene, poboljšanja, a onda su čekane dozvole za instalaciju električnih uređaja i javnu rasvetu.

Banja Koviljača, put
foto: T. Ilić

Kada je u leto prošle godine urađen pružni prelaz, dovršeni trotoari duž cele ulice, postavljeno i ulično svetlo činilo se da više nema prepreka, ali se čekalo izdavanje odgovarajućih dozvola da ulica, ali i pružni prelaz konačno budu u funkciji. Sada se i to dogodilo i vozači mogu da prolaze saobraćajnicom na čije se otvaranje toliko dugo čekalo da su u međuvremenu u lozničkom kraju urađeni kilometri i kilometri novih i rekonstrusani kolovozi starih ulica. U lokalnoj samoupravi su govorili da će ulica biti otvorena kada budu ispunjeni svi uslovi za bezbedno funkcionisanje saobraćaja i da je tako i učinjeno.

- Sigurno je da ova ulica omogućava brži i lakši i dolazak i odlazak iz mesta, bez vožnje kroz naseljeni deo. Očekujemo da će njome dolaziti i sve više turista jer je to najkraća veza sa zaobilaznim putem i svako ko njime prolazi iz pravca Loznice, odnosno graničnog prelaza Trbušnica, ili Malog Zvornika, kad vidi turističku signalizaciju može lako svratiti. Jesmo se načekali, ali šta je tu je - kaže danas jedan meštanin Banje Koviljače.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track