KORONA VIRUS U SUBOTICI: Stabilnija epidemiološka situacija, hospitalizovano 115 pacijenata
Foto: Kurir/N.H.

za 24 sata 45 pregleda

KORONA VIRUS U SUBOTICI: Stabilnija epidemiološka situacija, hospitalizovano 115 pacijenata

Srbija -

SUBOTICA - U prethodna 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je 45 pregleda, 15 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice, 26 pacijenata je otpušteno na dalje kućno lečenje i izolaciju.

- Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalazi 115 pacijenata, U Kovid jedinici intenzivnog lečenja nalazi se 13 pacijenata, a 11 je na mehaničkoj ventilaciji - potvrdili su u Opštoj bolnici Subotica.

Dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Subotica ističe da je u Opštoj bolnici stabilnija epidemiološka situacija, po broju pregledanih i prijemu i pacijenata obolelih od covida19, u odnosu na prethodne dve sedmice.

Subotica, Gordana Krtinić
foto: Kurir/N.H.

- U kovid delu bolnice, 21. aprila bilo je 126 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je 16 u jedinici intenzivnog lečenja, a 12 na respiratorima - kaže dr Krtinić.

Ističe, da je u odnosu na prvu nedelju aprila, u bolnici bilo čak 200 lečenih pacijenata, stanje poboljšano, pa je u utorak 20. aprila, privremeno ugašen i kovid 3 deo bolnice, čime je pojačana zelena zona rada u bolnici.

- U upotrebi lečenja kovid pacijenata već treću nedelju je lek „bamnalivimab”. To je lečenje mononukleinskim antitelima, pacijenata u kovid dnevoj bolnici. Očekuje se da će imati lakšu kliničku sliku,,ako lek prime na vreme, a daje se samo u prvih pet dana, najduže deset, od početka bolesti. Lek je uvozni, vrlo skup, a dobile su ga bolnice na nivou sekundarne zaštite.Ipak, dugoročno rešenje u borbi protiv virusa kovid19 je imunizacija - naglašava dr Krtinić.

Epidemiolog ZZJZ dr Nebojša Bohucki, kaže da je trenutno aktivno obolelih 1001 osoba.„Epidemiološka situacija u Subotici je nepovoljna, ali sa tendencijom postepenog poboljšanja Bilo je oko 1400 obolelih, broj se smanjio na 1001 osobu. Za sada je u Subotici 50.500 doza vakcina aplikovano, 31000 osoba je primila jednu dozu vakcine, a 19500 lica je primilo i drugu dozu. Vakcinisano je oko 23 odsto populacije i idemo ka trendu da je svaka četvrta osoba vakcinisana, kaže dr Bohucki.

U subotu 24. i nedelju 25. aprila,Subotičani mogu bez prethodne prijave, da prime doze Fajzer-Biontek i Sputnjik V vakcina, na punku u Novoj opštini, a u ambulanti u Kumičićevoj ulici, samo Fajzer-Biontek vakcinu. Na oba punkta imunizacija je od 8 do 20 časova.

Subotica, Ivanka Beoković
foto: Kurir/N.H.

- Na raspolaganju je oko 1.000 doza Fajzer-Biontek i oko 675 doza Sputnjik V vakcine za građane koji žele da se vakcinišu bez prethodnog zakazivanja”, potvrdila je direktorka Doma zdravlja Ivanka Beoković, apelujući na pridržavanje epidemioloških mera prilikom dolaska na punktove za imunizaciju.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track