Najnovije vesti

U SUBOTICI 54.000 GRAĐANA VAKCINISANO: Ugašen Kovid 2 u subotičkoj bolnici
Foto: T.S.

imunizacija

U SUBOTICI 54.000 GRAĐANA VAKCINISANO: Ugašen Kovid 2 u subotičkoj bolnici

Srbija

Tokom ove sedmice, u Subotici je vršena imunizacije građana bez poziva, kao i revakcinacija, a,danas se na punktu u Novoj opštini takođe vrši vakcinacija i revakcinacija Fajzer i Sinofarm dozama vakcine. Tokom praznika nema imunizacije, od 30 aprila do 2. maja, a od 3.i 4. maja, nastavlja se vakcinacija ruskom i kineskom vakcinom.

- Za više od 4.000 građana, ove nedelje obezbedili smo i revakcinaciju, a obe doze vakcine protiv virusa kovid-19, primilo je 25.000 građana. Proteklog vikenda su se građani vakcinisali bez zakazivanja, Fajzer vakcinom i vakcinom Sputnjik V, utrošeno je 817 vakcina, dok je sa proteklim vikendom, tokom sedmice, ukupno vakcinisano i revakcinisano 2.900 građana - kaže direktorka Doma zdravlja, Ivanka Beoković.

Subotica, direktorka Doma zdravlja
foto: N.H.

- Od početka imunizacije,sa 25. aprilom, ukupno je vakcinisano preko 53.000 građanina, a do tada je 20.100 je revakcinisano. Dnevnih pregleda je manje,.prethodne nedelje smo imali 713 prvih pregleda, a sada 594. Brojke padaju, a dnevno, na prvim pregledima, sada imamo, u proseku 164 pacijenta - objašnjava direktorka Doma zdravlja.

U Zavodu za javno zdravlje Subotica kažu, da je manji broj obolelih od infekcije covidom-19, u odnosu na početak aprila.

- Novozaraženih je manje, a sa 28. aprilom ima 743 obolele osobe od covida19. Početkom aprila bilo ih je oko 1.000, međutim epidemiološka situacija je i dalje vanredna i ne treba se opuštati - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom ZZJZ.

Dodaje, da je od početka epidemije 10.700 Subotičana obolelo od covida19., a ukupno vakcinisano blizu 54000.

Subotica, Gordana Krtinić
foto: N.H.

- To je relativno visok broj, ali i dalje nedovoljan za kolektivni imunitet, te apelujem da se sugrađani vakcinišu. Bilo je bojazni kako će se virus odraziti na povratak đaka u školske klupe, s obzirom da je i dalje britanski soj virusa korone dominantan. Za sada nemamo značajniji porast broja učenika, obolelih od korona virusa, jer su mere dale rezultate i poštuju se u školama. Za Prvomajske praznike, iako nema Uranka, potrebno je poštovati mere, jer za kratko vreme, brojke novozaraženih mogu ponovo da porastu - upozorava epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

- U Opštoj bolnici Subotica smanjuje se polako broj prijema i pregleda pacijenata, a u kovid organizacionom delu se nalazi 97 pacijenata, od toga 13 u jedinici intenzivnog lečenja, a 12 na respiratoru. Sa trenutnim brojem covid pacijenata, funkcionišu zgrada pulmologije i infektivno odeljenje. 29. aprila smo ugasili i kovid 2, a sve pacijente smestili u kovid 19 - kaže dr Gordana Krtinić i dodaje da je vreme oporavka pacijenata nešto duže, a da se hitna stanja rade, ali onkološki pacijenti i carski rezovi ne čekaju.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...