SRBIJA PAMTI MOMČILA GAVRIĆA: Obeležena 115. godišnjica rođenja najmlađeg kaplara Prvog svetskog rata (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

svečanost

SRBIJA PAMTI MOMČILA GAVRIĆA: Obeležena 115. godišnjica rođenja najmlađeg kaplara Prvog svetskog rata (FOTO)

Srbija -

U "Parku breza" u Loznici, kod spomenika Momčilu Gavriću, najmlađem ratniku Prvog svetskog rata, danas je obeležena 115. godišnjica njegovog rođenja.

Vence su na spomenik položili predstavnici lokalne samouprave, Centra za kulturu "Vuk Karadžić" i Vojske Srbije iz kasarne "Podnarednik Momčilo Gavrić".

U ime grada obratio se pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, koji je rekao da je Momčilo Gavrić simbol stradanja, napretka i hrabrosti u Prvom svetskom ratu, ali i primer da ako čovek misli da uspe treba biti odlučan i samo ići napred.

O Gavriću je kazivao Goran Vilić, istoričar i upravnik lozničkog "Muzeja Jadra", koji je podsetio da je Loznica prvi grad koji je najmlađem vojniku Velikoga rata odao počast podizanjem spomenika i da na Lagatoru jedna ulica nosi njegovo ime "što je bio naš dug prema takvoj ličnosti".

godišnjica, Momčilo Gavrić
foto: Kurir/T.Ilić

Gavrić je rođen 1. maja 1906. u Trbušnici kod Loznice i tek što je napunio osam godina ostao je bez majke, oce, sestara i braće koje su mu avgusta 1914. godine pobili austrougarski vojnici.

Tada se na Gučevu priključio Šestom artiljerijskom puku slavne Drinske divizije i krenuo u rat. Uspeo je da prepešači Albaniju prilikom povlačenja srpske vojske i dođe do Krfa. Bio je najmlađi kaplar na svetu, tokom proboja Solunskog fronta je ranjen, a kad ga je Vojvoda Živojin Mišić unapredio u čin podnarednika imao je samo dvanaest godina.

godišnjica, Momčilo Gavrić
foto: Kurir/T.Ilić

Opismenio se čekajući proboj fronta i povratak u otadžbinu, a po završetku rata otišao je u Englesku i tamo završio gimnaziju. U Beograd se vratio 1921. i tu je ostao do kraja života 1993. godine.

Momčilo Gavrić je najmlađi podoficir svih armija Prvog svetskog rata, koji od 2. novembra 2018. godine, na stogodišnjicu oslobođenja Loznice, ima u ovom gradu spomenik, a njegovo ime od januara prošle godine nosi i kasarna u lozničkom prigradskom naselju Klupci.

Inače, godišnjica rođenja obeležena je nešto ranije zbog predstojećih dana praznovanja.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track