POSTAVLJEN KAMEN-TEMELJAC ZA GRADNJU HRVATSKE KUĆE: U temelj položena i vremenska kapsula
Foto: Privatna Arhiva

Zvaničnici Srbije i Hrvatske u Subotici

POSTAVLJEN KAMEN-TEMELJAC ZA GRADNJU HRVATSKE KUĆE: U temelj položena i vremenska kapsula

Srbija -

SUBOTICA - Polaganjem kamena-temeljca obeležen je početak izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, koja će biti kulturni centar i sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i lista „Hrvatska riječ“.

Izgradnju kuće finansira Vlada Republike Hrvatske sa 300 hiljada evra.

Subotica, hrvatska kuca
foto: Privatna Arhiva

U ime Republike Srbije, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u ime predsednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igora Mirovića, poručila je da će Hrvatska kuća objediniti kulturni identitet hrvatske zajednice u Srbiji, unaprediti postojeći.

„Zajednička saradnja je jedini pravi put za buduće generacije“, istakla je Dragana Milošević.

Subotica, hrvatska kuca
foto: Privatna Arhiva

U delegaciji Hrvatske je bio i ministar spoljnih i evropskih poslova i izaslanik Andreja Plenkovića, predsednika Vlade Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman.

- Vlada Hrvatske podržava podizanje Hrvatske kuće, koja će omogućiti još istaknutije delovanje institucija u ostvarivanju kulturnih, jezičkih i svih drugih prava Hrvata u Srbiji. Ovaj projekat će doprineti efikasnijem učešću Hrvata u političkom, privrednom i kulturnom životu Srbije. Hrvatski dom vidim kao simbol vekovnog opstanka Hrvata u Srbiji, neka bude mesto dijaloga, tolerancije, međusobnog poštovanja i saradnje između manjinske i većinske zajednice, kao i između Hrvatske i Srbije - poručio je Gordan Grlić Radman.

On je rekao i da je pre polaganja kamena-temeljca u Subotici, bio domaćin pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću,koji je uručio pomoć Petrinji.

Subotica, hrvatska kuca
foto: Privatna Arhiva

Simbolično su položena tri kamena, s reke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne, te iz Republike Hrvatske, a u temelje je položena i v“remenska kapsula“, u kojoj su spisi o tome ko i kada polaže kamen temeljac za buduća pokoljenja, a održan je i sastanak visokih predstavnika Republike Hrvatske i predstavnika Hrvata u Republici Srbiji.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla, da ovaj projekt, kao i rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor u Beogradu i šokačke kuće u Monoštoru i Vajskoj, „uspeh je svih institucija naše zajednice i pojedinaca, a postignut je zahvaljujući podršci Republike Srbije, za prethodne projekte, dok je gradnju Hrvatske kuće podržala matična domovina, Hrvatska.“ Dodala je da će ta Kuća biti kulturni prostor, u kom će svi biti dobrodoši.

Subotica, hrvatska kuca
foto: Privatna Arhiva

„Želimo da učestvujemo u donošenju odluka i budemo integrisani u srpsko društvo, učešće i rad u institucijama, uslove života“, rekao je Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i lider DSHVa.

Subotica, hrvatska kuca
foto: Privatna Arhiva

Događaju su prisustvovali i državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, predsednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić, konzul Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević i predstavnici Katoličke Crkve, biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin i nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track