KRENUO PROJEKAT ŠKOLSKE ASTRONOMSKE STANICE U PROKUPLJU: Ovo je prvi korak u ostvarivanju dugogodišnjeg cilja
Foto: Twitter video printscreen

prokupačko astronomsko društvo

KRENUO PROJEKAT ŠKOLSKE ASTRONOMSKE STANICE U PROKUPLJU: Ovo je prvi korak u ostvarivanju dugogodišnjeg cilja

Srbija -

Prokupačko Astronomsko društvo "Magelanov oblak" započelo je realizaciju projekta izgradnje "Školske astronomske stanice Magelanov oblak" (ŠASMO) koja će biti locirana na planini Vidojevici kod Prokuplja u ataru sela Jovine livade.

Za prve korake novac su dobili od Grada Prokuplja, a to je samo početak velikog projekta koji je u planu. Kako kaže predsednik Astronomskog društva "Magelanov oblak" mr astronomskih nauka Aleksandar Simonović, dobijeni novac od 360. 000 dinara biće utrošen da se obezbedi i transportuje merna oprema i instrumenti za astronomska ispitivanja.

- U toku je iznalaženje najpogodnije lokacije za ŠASMO i ovo je prvi korak u ostvarivanju dugogodišnjeg cilja. Istraživanja koja ćemo sprovesti pokazaće i dokazaće ono što se godinama tvrdi, da je nad Vidojevicom najčistije nebo u Srbiji i da je najpogodnije za astronomska istraživanja - kaže mr Simonović.

Kako veliki zaljubljenik u "zvezde" Simonović je i osnovao ovo društvo,a zatim su mu se pridružili pre svega mladi ljudi, te su potrpedsednici društva Milica Bulatović i Sandra Cerovina. Ideja je da se nakon iizgradnje ove stanice stvori naučni kamp za školarce.

Simonović dodaje da već imaju i idejno rešenje za izgled ŠASMO i da očekuju da ta stanica vrlo brzo bude i izgrađena.

Već dugo se govori da je ovaj prostor najpogodniji za astronomska istraživanja, a dokaz tome je i najveći teleskop u Srbiji čiji je prečnik ogledala 1,4 metara i koji je nazvan po srpskom naučniku Milutinu Milankoviću i koji je postavljen na Vidojevici. Tamo je i naučna stanica Astronomske beogradske opservatorije koja je izgrađena i u kojoj se godinama prate zvezde i nebo. Zapravo, sva istraživanja ove opservatorije su prebačena upravo na Vidojevici.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track