PRVOMAJSKA IZLOŽBA VIŠE OD 50 SLIKARA: Kultura u Kruševcu cveta i u doba korone
Foto: Ž. M.

povodom 1. maja

PRVOMAJSKA IZLOŽBA VIŠE OD 50 SLIKARA: Kultura u Kruševcu cveta i u doba korone

Srbija -

KRUŠEVAC - Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u Legatu Milića od Mačve u Kruševcu, otvorena је tradicionalna Prvomajska izložba, koju su organizovali Udruženje likovnih umetnika Rasinskog okruga „Rasinius“, Likovni klub “Dimitrije Simić”, Kulturni centar i Gradsko veće Saveza samostalnih sindikata. Na izložbi se predstavilo pedesetak umetnika iz Srbije i regiona, a biće otvorena do kraja maja.

- Na ovogodišnjem predstavljanju vidimo šta je okupiralo pažnju umetnika u prethodnih šest meseci. Ovo izložba je dnevnik, beleška stvaralaštva našeg kraja, svedočanstvo ovog vremena i trenutka. Zanimljivo je da svake godine vidimo koje su to teme i tehnike okupirale autore, ove godine primećujemo da je stvaralački naboj naklonjen realističnom prikazu pojava i onome što nas okružuje, rekla je Marija Stojadinović, likovna urednica u KCK.

Izložba
foto: Ž. M.

Prema njenim rečima, likovni umetnici autora afirmišu svoje stvaralaštvo, predstavljajući konstantan proces transformacije, a predstavili su se u tehnikama: ulje na platnu, akvarel, akril, fotografija I kombinovana tehnika.

– Na osnovu izloženih radova mogu da primetim da se vraćamo tradicionalnim vrednostima, u manjem broju ima apstraktnih radova. Izbor formata takođe je zanimljiv, prisutni su i kružni formati. Svim autorima koji izlažu, kao neko ko se bavi likovnom kritikom, savetujem da nastave da rade, da istražuju svoje mogućnosti i da se otvore za još veću slobodu u stvaralačkom izrazu, ova mlada umetnica.

Izložba
foto: Ž. M.

Izložbu je otvorio Saša Nešić, predsednik Samostalnog sindikata grada Kruševca, a direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević je naglasila da je izložba bogatija nego prethodnih godina.

Staša Lapčević i Danilo Stošić, članovi Plesnog kluba Kruševac, učesnici na Državnom prvenstvu Srbije, ulepšali su ovu manifestaciju, koja je održana uz primenu svih antiepidemijskih mera.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja