MEMORIJALNA AKCIJA U KRUŠEVCU: Počela sadnja breza za poginule ruske vojnike POSEBNA SADNICA ZA NOĆNOG VUKA (FOTO)
Foto: Ž.M.

nastavak na jesen

MEMORIJALNA AKCIJA U KRUŠEVCU: Počela sadnja breza za poginule ruske vojnike POSEBNA SADNICA ZA NOĆNOG VUKA (FOTO)

Srbija -

U kruševačkom parku kraj Spomenika poginulim ruskim vojnicima pored Rasine nekoliko udruženja građana je započelo sadnju breza.

Posađeno je šest breza, a do jeseni biće zasađena ukupno 22 stabla, tačno koliko je vojnika Crvene armije poginulo u oktobru 1944. godine prilikom oslobođenja Kruševca. Posebna breza je posvećena u čast preminulog predsednika Moto-kluba "Noćni vukovi" Saše Savića.

- Započeli smo akciju danas jer je još vreme za sadnju, a u susret Danu pobede, 9. maju. Posadili smo prvih pet breza za poginule ruske vojnike, a kako je stigla vest o smrti Savića, šestu posvećujemo uspomeni na njega - rekla je predsednica Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije "Sveslavica" Irina Miljković.

spomenik poginulim ruskim vojnicima
foto: Ž.M.

Prema njenim rečima, sadnja 22 stabla breze, koliko je ruskih vojnika poginulo na ovom mestu, biće nastavljena na jesen. Ova udruženja će saditi i druge sadnice, ali su se ovoga puta opredelili za breze koje simbolizuju ruski narod i Rusiju, a ostalih 17 stabala biće posađeno kad stane vegetacija.

spomenik poginulim ruskim vojnicima
foto: Ž.M.

JP "Srbija šume" je doniralo sadnice, a JKP "Kruševac" je pripremilo teren za sadnju i dalo logističku podršku.

Osim "Sveslavice" u akciji učestvuju i Udruženje "Rusko-srpski dijalog Slovo" iz Aleksandrovca, Udruženje penzionera "Car Lazar", Sportsko društvo "Zmaj" i Moto-klub "Noćni vukovi".

(Kurir.rs/Ž.

M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track