SKUPŠTINA VRANJA: Grad se zadužuje zbog kapitalnih investicija, heroji sa Košara dobijaju ulicu
Foto: Kurir/T.S.

ZA VRTIĆ I SAOBRAĆAJNICE

SKUPŠTINA VRANJA: Grad se zadužuje zbog kapitalnih investicija, heroji sa Košara dobijaju ulicu

Srbija -

Skupština grada Vranja usvojila je Odluku o zaduživanju grada za finasiranje i refinansiranje kapitalnih investicija. Na sednici u četvrtak doneta je i Odluka o promenama naziva pojedinih ulica u Vranju.

Bojan Kostić većnik zadužen za budžet i finansije podneo je obrazloženje rekavši da je Ministarstvo finansija dalo saglasnost za dugoročno novo kreditno zaduživanje grada Vranja.

"Reč je o 100 miliona dinara i to za izgradnju vrtića u naselju Raška i gradskih saobraćajnica. Ovom odlukom odobreno je i refinansiranje, odnosno produženje roka otplate postojećih kredita. Razlog ovog zaduženja je osiguranje stabilnog finansiranja investicija u okolnostima pandemije", rekao je Kostić.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama odluke o boravišnoj taksi, kojom je predviđeno smanjenje boravišne takse za 8,3 odsto. Na sednici skupštine potvrđena je i odluka koju je predložilo Gradsko veće da se privrednim subjektima registrovanim za ugostiteljsku delatnost umanjuje naknada za korišćenje prostora na javnim površinama za 90 odsto. Umanjenje se odnosi na bašte otvorenog i zatvorenog tipa.

Doneta je i Odluka o izmenama i dopunama odluke o naknadama za usluge koje pruža Gradska uprava, kojom je predviđeno ukidanje naknade takse za fizička lica, koja traže kategorizaciju objekta za smeštaj turista. Usvojen је zahtev JP "Vodovod" Vranje za povećanje cena komunalnih usluga, distribucije vode i odvođenje otpadnih voda za 18,9 odsto.

Zahtev za promenu cene vode obrazložio je direktor "Vodovoda" Goran Đorđević.

Đorđević je rekao da se radi o kompromisu i da se traži povećanje cene vode od 18,9 posto iako bi trebalo 22,60 procenata. Cena vode tako će ubuduće za domaćinstva biti 99,40 dinara, a za pravna lica 260 dinara. Direktor Đorđević je dodao da će po novom cenovniku četvoročlana porodica prosečno plaćati mesečno vodu 1.980 dinara, što se ne može ni uporediti sa cenom mobilne telefonije, interneta ili kablovske.

Odbornici su usvojili Izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima za 2020. godinu javnih ustanova u Vranju, kao i niz odluka o kadrovskim rešenjima u komisijama i odborima. Usvojeni su Izveštaji o radu sa finansijskim izveštajima za 2020. godinu javnih ustanova u Vranju, kao i niz odluka o kadrovskim rešenjima u komisijama i odborima. Na sednici lokalnog parlamenta usvojen je i Predlog Rešenja o utvrđivanju i promeni naziva ulica u Vranju.

Novoizgrađena ulica pored ritejl park "Zona" nosiće naziv Praška.Ulica 29. novembar ubuduće se zvati Heroji sa Košara, Ulica Moše Pijade biće Ulica Milunke Savić, Matije Gupca - Kralja Aleksandra Krađorđevića, a Lenjinova - dr Dimitrija Jovčića. Ulica Pariske Komune ubuduće će se zvati Bulevar Nikole Tesle, dok će ime Patrijarha Pavla nositi Bulevar AVNOJ-a.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track