INDIJAC ROJ IZ NIŠA: U mojoj zemlji oni su sada bogovi! Lekari plaču jer ne mogu svima da pomognu
Foto: Kurir/M.S.

Abidžit Roj Čoudri

INDIJAC ROJ IZ NIŠA: U mojoj zemlji oni su sada bogovi! Lekari plaču jer ne mogu svima da pomognu

Srbija -

Jedini Indijac u Srbiji južno od Beograda, Abidžit Roj Čoudri (69), sa posebnom pažnjom ovih dana prati zbivanja u svojoj domovini, jer je broj obolelih od korona virusa u Indiji premašio 400.000 na dnevnom nivou.

Čoudri je kazao da je u svakodnevnom kontaktu sa rođacima u Nju Delhiju i svakodnevno strepi od onoga što će čuti od njih.

U glavnom gradu Indije, dodao je, trenutno žive njegova sestra i sestričina, snaja i bratanac koji ga obaveštavaju o svemu što se dešava u tom gradu, a prati i vesti u indijskim medijima.

- Nju Delhi ima najviše zaraženih i tamo je situacija izuzetno teška. Mesta nema ni u državnim ni u privatnim bolnicama, kao ni hotelima koji su adaptirani u bolnice. Lekari plaču jer ne mogu svima da pomognu. Za ljude su oni sada bogovi i to im svi govore - izjavio je Čoudri.

Prema njegovim rečima, epidemija korona virusa u Indiji bila je pod kontrolom sve doskora, međutim, ovih dana je broj zaraženih ogroman.

- U Nju Delhiju je opozicija na vlasti i oni sada optužuju centralnu vlast da se nije organizovala kako treba. Postoje veliki problemi u distribuciji kiseonika. Kiseonik je rađen više za potrebe industrije nego za bolnice. Sada je to promenjeno, ali problem je u distribuciji do bolnica - izjavio je Čoudri.

Prema njegovim rečima, u indijskim medijima pojavile su se inforamcije da su bogati Indijci počeli da beže iz zemlje privatnim avionima.

- Moji najbliži su uglavnom u svojim domovima, osim bratanca koji je novinar i mora da radi. Sestričina ima svoju radnju, ali ju je privremeno zatvorila dok ovaj talas epidemije ne prodje - kazao je Čoudri.

Kako je kazao Čoudri njegovi rođaci za sada se ne žale na nestašicu hrane pošto prodavnice prehrambenih proizvoda rade bez prekida, ali uz obaveznu distancu i nošenje maski.

- Veliki broj zemalja počeo je da šalje pomoć bolnicama u Indiji, ali potrebna je još veća pomoć. Najavljeno je da će Sjedinjene Američke Države poslati supstancu za proizvodnju vakcina i da će Rusija poslati maja veće količine vakcina - izjavio je Čoudri.

Dodao je da se vakcina protiv korona virusa u Indiji ranije naplaćivala 600 rupija (nešto manje od sedam evra), a sada je besplatna.

- Gužve za vakcinaciju su velike, ljudi po velikoj vrućini satima čekaju u redu da bi bili vakcinisani - izjavio je Čoudri.

Čoudri, ili Roj kako ga Nišlije zovu, do epidemije korona virusa jednom godišnje je odlazio u Indiju, ali je još odavno odustao od povratka u domovinu.

Indijac, Niš
foto: Kurir/M.S.

- Odvikao sam se od vrućine i gužve, a i vuče me da se vratim u Niš. Volim Niš, jedino se još plašim zime i velikog snega - rekao je Čoudri.

U Niš je, kazao je, došao 1970. godine zbog studija, a ostao je trajno jer se oženio Svetlanom i dobio sinove Robina i Nikolu.

Osim toga, dodao je, imao je do penzionisanja i dobar posao u fabrici katodnih cevi i Holdingu Elektronske industrije.

- Sa suprugom i sinovima slavili smo sve pravoslavne praznike Uskrs, Badnje veče, Božić...Slavili smo i indijske praznike, pre svega Dival. Pripremao sam i sprske specijalitete i specijalitete iz Indije - rekao je Čoudri.

Kazao je da će ovaj Uskrs provesti sam jer se sa suprugom razišao posle skoro 25 godina braka, a sinovi su ostali da žive sa majkom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track