Subotica: Gradonačelnik Bakić svečano otvorio 14. Кadetski festival Šahovskog saveza Srbije
Foto: Promo/Strahinja Babović

Subotica: Gradonačelnik Bakić svečano otvorio 14. Кadetski festival Šahovskog saveza Srbije

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je, u Кongresnoj sali hotela „Patria“, obraćanjem prisutnima i povlačenjem prvog poteza, svečano otvorio 14. Кadetski festival Šahovskog saveza Srbije na kome se, od 1. do 9. maja, takmiči više od 170 najtalentovanijih mladih šahista iz naše zemlje, od kojih su neki već postigli zapažene rezultate i u seniorskoj konkurenciji. Festival se održava kao nacionalni šampionat u četiri kategorije – prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu, brzopoteznom šahu, rešavanju šahovskih problema i standardnom šahu, a zbog doslednog sprovođenja epidemiološkoh mera odvija se bez prisustva publike.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Uz izražavanje zadovoljstva što je danas u prilici da se obrati svim učesnicima ovog takmičenja i da ih pozdravi u Subotici, gradu koji, kako je rekao, voli i poštuje drevnu igru na 64 polja, gradonačelnik Bakić je podsetio da je u ovom gradu sa dugom i bogatom sportskom tradicijom još 1897. godine osnovan „Subotički šahovski kružok“ koji je između dva svetska rata iznedrio nekoliko klubova čiju tradiciju danas baštini Šah klub „Spartak“.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

„Subotica je dala šahovske velemajstore poput Andrije Fuderera, Tereze Štadler i Dušana Popovića. Danas, kada otvaramo skup mladih nada srpskog šaha, sa posebnim poštovanjem se sećamo i našeg dragog sugrađanina Ivana Sedlaka, majstorskog kandidata, dugogodišnjeg sportskog direktora 'Spartaka' i nekadašnjeg predsednika Šahovskog saveza Jugoslavije koji je preminuo krajem prošle godine. Porodičnu tradiciju posvećenosti šahu nastavlja njegov sin Nikola Sedlak, velemajstor i uspešni takmičar, na koga su ponosni svi Subotičani“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Subotica je, dodao je, kako u prostoru hotela „Patria“, tako i na Paliću, mnogo puta do sada bila domaćin šahovskih prvenstava, međunarodnih i nacionalnih turnira i takmičenja.

„Posebno mi je drago kada se u našem gradu okupe kadeti, mlade šahovske nade iz svih krajeva Srbije da se druže, stvaraju čvrste sportske i prijateljske veze i ono što je najvažnije, da se usavršavaju“, istakao je Bakić.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Podvukao je da je šah umna igra, pa čak i „više od igre“. Za velikog Getea, naveo je, „Šah je ispit uma“, čuveni francuski filozof koji se pojavljivao pod pseudonimom Volter rekao je da „od svih igara šahovska igra zaslužuje posebnu počast ljudskog uma i da je više od igre, a manje od nauke“, a jedan od najpoznatijih šampiona ove igre Bobi Fišer, za koga je šah bio život, kazao je da je „teško definisati nešto što znači život“.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhunski znalac ove igre, veštinu primene mnogih šahovskih poteza preneo na život, posebno u oblasti politike. Vizija, vrhunska procena političkog protivnika, predvidljivost političkih događaja i krajnjih rezultata i vezanost nekoliko poteza unapred, odlike su vrhunskih šahista. I zato našem predsedniku Vučiću svi odaju i priznanje i poštovanje da je uvek korak ili dva ispred njih, jer je, na radost svih nas, vrhunski primenio mnoge šahovske taktike i u životu, i u oblasti politike“, naglasio je Bakić.

Proglašavajući 14. Кadetski festival Šahovskog saveza Srbije otvorenim, gradonačelnik Bakić je pozvao sve goste da upoznaju Suboticu, da se ugledaju na njene velike šahovske uzore i da iz ovog grada ponesu najlepše uspomene.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Prisutnima su se obratili i generalni sekretar ŠS Srbije, Andrija Jorgić, generalni menadžer zlatnog sponzora Akademije „Dositej“, Srećko Bačevac, i član Upravnog odbora ŠS Srbije i direktor Festivala Ljubomir Jovanović.

Svečanom otvaranju Festivala prisustvovali su i član Gradskog veća Grada Subotice zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, predsednik ŠS Vojvodine, Zoran Stanimirović, i generalni sekretar Sportskog saveza Subotice Dejan Vuković.

Ceremonija svečanog otvaranja 14. Кadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije počela je intoniranjem himne „Bože pravde“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track