KOMŠIJSKI RAJ U RUDNIČKOJ U NIŠU: Stanari pokosili korov, razjurili zmijarnik pa se umrežili na zajedničkom sajtu!
Foto: Youtube Printscreen

Umesto da čekaju na druge, sami zasukali rukave

KOMŠIJSKI RAJ U RUDNIČKOJ U NIŠU: Stanari pokosili korov, razjurili zmijarnik pa se umrežili na zajedničkom sajtu!

Srbija -

NIŠ - Da komšije mogu biti složne i da mladi ponekad mogu biti primer starijima pokazuju stanari Rudničke ulice 14-16 u Nišu, koji već godinu dana zajedno sređuju međublokovski prostor, kreče, čiste slivnike i rade sve što je potrebno da njihovo ”dvorište” bude lepše mesto za život.

Pandemija korone navela ih je da se povežu u Vajber grupu kojom su, kako kažu, uspeli su da motivišu stanare da krenu u zajedničke akcije, a napravili su i sajt za umrežavanje komšija koji mogu da koriste i ostali, pišu Južne vesti.

Umesto trave koja je dosezala iznad kolena, korova, zmijarnika i nebezbednog prostora stanari Rudničke ulice koja se nalazi između Starog groblja i Fakulteta zaštite na radu sada imaju uređen prostor za život, a kao “krunu” ovog prolećnog sređivanja navode postavljanje košarkaškog terena. Zajedničke akcije krenule su tokom pandemije, kaže jedan od glavnih inicijatora Marko Jovanović.

Već godinu dana zajedničkim snagama nastojimo da doprinesemo čistijem, zdravijem i bezbednijem okruženju. Naš neposredni komšiluk broji 30-tak porodica, 11 penzionera i desetak studenata. Svi zajedno radimo i preko neta dogovaramo sledeće akcije, kaže Marko.

Novim životnim prostorom oduševljeni su svi, posebno stariji sugrađani. Jovan Blagotić ovde živi skoro pola veka i kaže da se ne seća kada je poslednji put prostor oko zgrada bio ovako uređen i apeluje na ostale da urade isto, posebno na “komšije” sa Fakulteta zaštite na radu.

Umesto da čekamo na druge, sami smo “zasukali” rukave. Prekoputa nas je Fakultet zaštite na radu i oni moraju da budu primer, sramota je da bude ovako zaraslo. Neka organizuju studente i neka u okviru nekog seminarskog urede prostor ispred svoje ustanove - kaže Jovan.

Dogovaraju i naredne akcije, unapredili su i način komunikacije pa osim Vajber grupe sada imaju i sajt “Komše” koji su napravili kako bi i ostale motivisali da slede njihov primer. Komše su društvena mreža za tebe, mene, sve nas koji želimo da se povežemo sa svojim komšijama i da odlučujemo zajedno. Cilj nam je da obezbedimo komunikaciju između komšija, uz transparentno glasanje, praćenje aktivnosti i finansija zajedno donosimo odluke.Komše, to smo ti, ja, svi mi koji želimo da se odgovorno ponašamo prema sebi, svojoj porodici i ljudima u svojoj sredini, poručuju ove komšije.

U znak zahvalnosti prema komšijama koji mesecima vredno rade, baka Mileva Stojčić donela im je kolače.

Dok oni nisu bili ulaz je bio prljav, vrata nisu mogla da se zatvore, bilo je neokrečeno. Nisam znala kako da im se odužim pa sam donela da se malo zaslade - kaže Mileva Stojčić.

Radnici JKP Mediana izašli su im u susret i pomogli da brže raščiste travu i rastinje. Uradili su sve šta su planirali, a kako kažu sada im je potrebno da im iz Grada ili Opštine obezbede više kanti za smeće, ali i bolje ulično osvetljenje.

(Kurir.rs/Južne vesti/Foto: Panorama Niša/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track